Zajednički rešiti nesporazume

BEOGRAD, 25. oktobra 2012. (Beta) - Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković izjavila je u četvrtak da Agencija i Odbor tog nezavisnog tela treba da zajednički razmotre postupak za njeno razrešenje koji je pokrenuo Odbor.

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije saopštio je 23. oktobra da je pokrenuo postupak za razrešenje direktorke Agencije zbog sumnje da je narušila ugled tog nezavisnog tela, povredila odredbe Zakona o Agenciji i da je nesavesno obavljala funkciju.

Zorana Marković je u saopštenju navela da je Agencija, od samog osnivanja, izložena pritiscima i napadima koji se ne odnose direktno na primenu Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, već se posredno diskredituju pojave, odnosno postupanja kako bi se narušio ugled institucije i njenih predstavnika.

"Takvo postupanje nije novina. Primeri Slovenije i Rumunije su jasan primer kako se, diskreditovanjem ljudi na čelu antikorupcijskih institucija, urušava čitav koncept borbe protiv korupcije, njihovo delovanje svodi na administrativni nivo i konačno, dolazi do gašenja ovih organa", istakla je Zorana Marković.

Ona je podsetila da je Agencija za svoj rad odgovara Skupštini Srbije i da je za protekle dve godine predala dva izveštaja o radu, koja je odborio Odbor Agencije. Prema njenim rečima, Skupština je usvojila izveštaj o radu za 2010. godinu, dok se razmatranje izveštaja za 2011. godinu zbog izbora tek očekuje.

Pogledajte još