Olbrajtovu nazvali "svinjom" zbog Kosova

Flajeri i povici sa vulgarnim uvredama pratili su u utorak promociju nove knjige nekadašnje američke državne sekretarke Medlin Olbrajt u jednoj knjižari u Pragu. Situacija je u jednom trenutku pretila da izmakne kontroli, pa je na lice mesta izašla i policija.

- Tokom potpisivanja knjiga, demonstranti su počeli da provociraju Olbrajtovu s namerom da izazovu sukob - kazao je Ričard Keimejker iz izdavačke kuće “Argo” i dodao da su organizatori morali da isteraju “uljeze napolje”.

Prema nekim informacijama, najpre je stigla prva grupa demonstranata sa flajerima u rukama. Potom su bivšu državnu sekretarku SAD počeli da gađaju lecima, dobacujući joj vulgarnosti tipa “svinjo”. Prema izjavama svedoka, uvrede su se odnosile na ulogu koju je ona imala u vreme ratova na Balkanu, posebno tokom sukoba na Kosovu.

Izvor:Telegraf

Potom je prišao sa plakatom u rukama jedan mladić u prisustvu devojke koja je sve snimila kamerom i, kako kažu organizatori, pokušao da isprovocira sukobe. Na lice mesta je izašla policija, ali se nije duže zadržavala jer su konstatovali da nema većih povreda reda.

Olbrajtova je potpisivala svoju novu knjigu “Praška zima” u Palati knjiga Luksor. Kao dete rođeno u Češkoj, ona u knjizi opisuje svoja sećanja iz Drugog svetskog rata.

Napadi na Olbrajtovu nisu izuzetak. U martu 2000, na primer, dok je gostovala na Pravnom fakultetu u Brnu, dvoje anarhista su je gađali jajima. Sem zaprljane garderobe, nije bilo težih posledica.

Pogledajte još