Dnevnik: Agrobanka na dnevnom redu sastanka Erjavec-Mrkić

LJUBLJANA, 25. oktobra 2012. (Beta) - Pitanje srpske Agrobanke, u kojoj su pored akcionara iz drugih evropskih država udeo imala i pravna lica iz Slovenije, biće jedna od tema razgovora šefova diplomatije Slovenije i Srbije Karla Erjavca i Ivana Mrkića u petak u Ljubljani, najavljuje slovenački dnevni list Dnevnik.

List podseća da je Narodna banka Srbije u maju ove godine oduzela dozvolu Agrobanci, u kojoj su udeo imali i akcionari iz evropskih država, i njen zdrav kapital prenela na novoosnovanu Novu Agrobanku, čiji je isključivi vlasnik država Srbija.

Prema pisanju lista, krajem ove sedmice ističe šestomesečni rok koji su strani deoničari bivše Agrobanke dali Vladi Srbije za dogovor o načinu vraćanja udela.

"Kako je do toga još daleko, deo ulagača će možda već uskoro protiv Srbije pokrenuti postupak pred medjunarodnom arbitražom u Vašingtonu", piše Dnevnik.

"Svi dokazi govore da se išlo za klasičnom eksproprijacijom vlasništva, zato smo uvereni da će ishod biti pozitivan za demoničare", izjavio je za Dnevnik Aleš Škoberne, izvršni direktor kiparskog Qwest investmentsa, koji je upravljao udelom slovenačkih deoničara u Agrobanci.

Pogledajte još