Restoran Molijer

"Ovo je teritorija francuske države, tako da moram da vas pitam imate li vizu", ovim rečima, uz osmeh nas je dočekao šarmatni, Mišel Magada, glavni kuvar i menadžer restorana "Le Moliere". Želja da naš grad krasi ovakav restoran potekla je od francuskog ambasadora. Smešten u zgradi francuskog kulturnog centra, ovaj restoran Beogradu dočarava čarobni duh Pariza .
Enterijer je jednostavan, ali ipak poseban. Mali simpatični stolovi su dekorisani vinskim čašama koje vas prosto mame da probate neko od fantastičnih francuskih vina. Ovde su zastupljena francuska vina kao i vina sa naših podneblja. Posebno su vodili računa da odnos kvaliteta i cene bude pravi, tako da ima vina za svačiji ukus i svačiji džep.

"Želeli smo da srušimo predrasudu da su francuski restorani previše skupi, jer ih ljudi ovde doživljavaju kao luksuzne", rekao nam je gospodin Magada.

CENE
Pogled na jelovnik bio je dovoljan da se uverimo, da su cene sasvim pristupačne. Salate su od 270 do 770 dinara, koliko je Landska salata sa bubcima i guščijom paštetom. Čuvene francuske sireve možete jesti za 520 dinara, dok je cena Panirananog francuskog kamambera 450 dinara. Najskuplje jelo je teleći kotlet sa cenom od 1.480 dinara, ali kažu da je porcija dovoljna i onima koji vole obilnije da ručaju.

Sva jela koja se pripremaju su tradicionalna, a da ukus bude autentičan, mnoge namirnice pristižu iz Francuske.

GLAVNO JELO
Pripremili su nam jelo koje je gospodinu Magadi omiljeno jer kaže, predstavlja pravu francusku kuhinju. Bio je to foa gras (foie grasse), odnosno pašteta od guščije džigerice. Guščija džigerica začinjena specijalnim začinima se marinira i kuva u vodi na 70 stepeni, sedam minuta. Postoje dva načina serviranja: u slatkom francuskom hlebu briošu ili bez njega. U oba slučaja se kao prilog služi marmelada od mešanog, sušenog voća, koja daje sasvim drugačiju notu jelu. Ukus ovog specijaliteta nikoga ne ostavlja ravnodušnim i ukoliko ste otvoreni za nove ukuse obavezno ga probajte. Cena mu je 990 dinara.

Kao drugo glavno jelo pripremili su nam jedno svakidašnjije jelo - pileća prsa sa paradajzom i paprikom. Ukus mu je fenomenalan, kao što smo i očekivali.

Nakon svega, obrok su nam zasladili kolačem od limuna.

Bili smo znatiželjni koji specijalitet iz naše kuhinje se dopada gospodinu Magadi. Otkrio nam je da voli sarmu i kajmak, čiji ga ukus podseća na kvalitetne francuske sireve.

Ako hoćete da upoznate Francusku ne morate da vadite vizu, dovoljno je da svratite do Francuskog kulturnog centra. Tamo će vas dočekati ljubazno osoblje restorana "Le Moliere" sa fantastičnim specijalitetima francuske tradicionalne kuhinje.

Tekst : Marija Milenković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još