Traži se rešenje za zahteve studenata

BEOGRAD, 26. oktobra 2012. (Beta) - Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je u petak da je to ministarstvo fakultetima predložilo rešenje za zahteve studenata koji nisu na budžetu i da očekuje da će taj problem biti rešen.

"Fakultetima smo predložili onaj model koji postoji godinama, odnosno da se neki studenti oslobode u potpunosti plaćanja školarine, a neki dela troškova u zavisnosti od broja bodova i proseka ocena", rekao je Obradović novinarima na skupu o informatizaciji obrazovanja u Beogradu.

On je rekao da je većina fakulteta saglasna s tim i da očekuje da će i ostali naći rešenje, čime će problem biti rešen na obostrano zadovoljstvo.

"Svi znaju da u Ministarstvu postoji dobra volja, ali da nemamo novca za to", rekao je Obradović.

Studenti danas protestuju ispred Vlade Srbije i traze da svi sa osvojenih maksimalnih 60 bodova dobiju status budžetskih studenata, a da oni sa osvojenih 56 budu oslobodjeni plaćanja školarine. Ministarstvo je saopštilo da svi studenti koji su stekli 48-60 bodova imaju pravo da se rangiraju za budžet, ali to ne znači da im je budžet osiguran.

Pogledajte još