Nar- Voće koje zaustavlja vreme

Zbog velikog broja semenki koje sadrži u svom plodu nar je od davnina simbol plodnosti. Poreklom je iz predela koji se proteže od Irana do severne Indije, odakle su ga stari Grci preneli u mediteranski deo. Potom su ga Mavri odneli u Španiju, gde je postao zaštitni nacionalni znak, a čak je i grad Granada dobio ime po ovoj voćki (na španskom, nar se zove granada). Latinsko ime, međutim, znači libijska ili kartaginska jabuka, a neki ga zovu i kineska jabuka. Isceđeni sok koristi se za izradu tradicionalnog italijanskog napitka: la granatina.

UBLAŽAVA TEGOBE U KLIMAKSU
Skoro da ni o jednoj voćki ne postoji više studija kao o naru ili šipku. Postoje tri vrste nara: veoma kiseli i dve slađe vrste koje se jedu. Prema bečkom profesoru Hademaru Bankhoferu nar ublažava tegobe u klimaksu i dobar je za prostatu. Danas se zna da sadrži vitamin C, vitamin B5 i kalijum, a pre svega su važni biljni hormoni. „Ginekolozi su otkrili da jedan nar na dan ublažava tegobe u klimaksu", objašnjava Bankhofer. U naru su sadržane materije veoma slične estrogenima i zato veoma pozitivno utiču na nivo hormona. Osim toga, nar je voćka protiv starenja i pomaže mladim ženama sa hormonskim problemima. Ko redovno jede nar, imaće čvrste nokte i lepu kosu, a i duševno neraspoloženje će nestati, tvrde naučnici. Nove studije pokazuju i da biljni hormoni nara snižavaju rizik za pojavu raka prostate. Pored ploda, u lekovite svrhe koriste se i koren, kora, ljuska i cvet.

PROTIV PARAZITA
Po nekim autorima, nar je dobar za rad srca dok je opšteprihvaćen kao sredstvo protiv crevnih parazita među kojima je i trakavica, koja se može nalaziti u nedovoljno termički obrađenom mesu. Kora korena nara i kožica unutar ploda sadrže tri alkaloida koja su otrovna za crevne parazite, ali u određenoj dozi (0,5-0,6 grama) i za čoveka pa može izazvati vrtoglavicu, povraćanje, proliv i smetnje u vidu. Uljni ekstrakt semenki ima antibakterijska svojstva pa uništava mnoge stafilokoke, streptokoke i klebsijele.

BOGAT VITAMINOM C
Nar spada među najstarije voćke koje su se koristile u lekovite svrhe. Još u antičko doba važio je za prirodni lek jer je utvrđeno da sok od nara poboljšava apetit i reguliše rad želuca, odličan je protiv skorbuta (jer sadrži mnogo vitamina C), a podstiče i izlučivanje mokraće i lučenje žuči. Osim toga, ima jako dejstvo protiv bolova i upala. U kombinaciji sa sokom od šargarepe i cvekle preporučuje se trudnicama zato što sadrži vitamine grupe B, gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, natrijum i vitamin PP. Nar ima pozitivan uticaj na vrednost tumor-markera za prostatu, PSA-markera. Lekari preporučuju muškarcima da svaki dan piju četvrt litra soka od nara.

KAKO GA NAJLAKŠE OČISTITI?

Isecite nar poprečno na dve polovine (suprotno od uzdužnog reza jabuke). Polovinu uhvatite prstima leve ruke tako da isečena strana nara gleda prema dlanu, a ne dodiruje ga. Ruku držite nad tanjirom ili posudom u koju ćete sakupiti semenke. U drugu ruku uzmite kašiku i njome nešto jače udarajte po okrugloj strani nara. Semenke će od udaraca neoštećene ispasti iz svojih udubljenja. Da ne biste isprskali kuhinju crvenim sokom, ruku u kojoj je nar stavite u kesu i tek onda lupajte po njemu.

Izvor:Stil magazin

Pogledajte još