Objavljen dnevnik šefa MI5 iz vremena hladnog rata

LONDON, 26. oktobra 2012. (Beta-AP) - Drugi tom dnevnika zamenika direktora MI5 iz vremena "hladnog rata" Gaja Lidela, koji je u petak objavio Nacionalni arhiv Britanije, otkriva tenzije izmedju obaveštajnih službi SAD i Velike Britanije u periodu neposredno posle Drugog svetskog rata.

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) ima "višak zaposlenih i previše samopouzdanja", a šef FBI-ja Dž.Edgar Huver je mešavina "gangstera-političara i primadone," navodi se u dnevniku.

Lidel je takodje zabeležio da je zamenik direktora CIA Edvin Kenedi Rajt saopštio britanskim obaveštajcima da u američkoj službi "500 ljudi radi posao koji u Britaniji radi njih 50".

Amerikanci su, sa svoje strane, optuživali MI5 za "curenje" podataka, zbog čega je direktor FBI-ja Huver pretio prekidom saradnje.

Lidel je ovaj stav okarakterisao kao "glup i nerazuman", ali se ispostavilo da je Huver bio u pravu kada je otkriveno da je grupa visoko rangiranih britanskih špijuna, zvana "petorka s Kembridža", tajno radila za rusku službu KGB.

Zbog svog prijateljstva s članom "petorke" Gajom Bardžesom, Lidel je i sam osumnjičen da radi za Sovjetski Savez i prevremeno penzionisan 1953. godine.

Pogledajte još