Dvorski kompleks

Dvorski kompleks se ponovo otvara za turističke obilaske u 2009. godini. Princ Aleksandar II i princeza Katarina imaju zadovoljstvo da pozovu sve zainteresovane građane da posete Dvorski kompleks. Organizacija redovnih tura u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda se tradicionalno nastavlja i to svakog vikenda od 1. aprila do 31. oktobra. 

Obilasci Kraljevskog i Belog dvora organizovani su tako da se posetioci uz pratnju profesionalnih turističkih vodiča upoznaju sa istorijom, umetnošću i kulturom u prijatnoj dvočasovnoj šetnji Dvorskim kompleksom. U turi se obilaze velelepna zdanja Kraljevskog i Belog dvora, kao i dvorska kapela posvećena svetom Andreji Prvozvanom, zaštitniku kraljevske porodice.

Među prvima kompleksom su prošetali novinari, pa vam prenosimo utiske. Bitno je znati da svaki posetilac mora da poštuje dvorska pravila, a to je: nije dozvoljeno unošenje većih torbi, hrane i pića, ulaženje u dvorsku crkvu u kratkim pantalonama, nije dozvoljeno fotografisanje objekata koje koristi Vojska Srbije, kao ni korišćenje bliceva u prostorijama. Zabranjeno je pušenje i diranje predmeta. Takođe,  ne smete da sedite u stolicama, ni da koristite mobilni telefon,  već morate da pratite vodiča i da se nikako ne odvajate od grupe. 

U šetnji prelepim kompleksom nije bilo moguće ne primetiti sveže potšišanu travu i tek posađeno cveće u prostranim parkovima. Mir i tišina i pokoji cvrkut ptica učinili su da se osećamo kao da smo van glavnog grada. Dvor u kome živi kraljevska porodica sastoji se iz podruma, prizemlja i mansarde, a svaki sprat čini niz luksuzno opremljenih predvorja, salona, trpezarija, biblioteka i apartmana. Prilikom obilaska imate mogućnost da vidite svečani ulazni hol, Plavi salon koji je oblikovan u duhu francuskih rezidencija 18. veka, kraljevsku trpezariju i biblioteku, atrijum, salon svadbenih darova kralja Aleksandra i kraljice Marije, kao i kraljev kabinet.

Posebne ukrasne detalje Kraljevskog dvora predstavljaju drvene tavanice koje su radili ruski majstori dekorateri na osnovu crteža akademika arhitekture Nikolaja Krasnova. Tavanice su ukrašene duboreznim detaljima u vidu floralnih motiva. Tavanice trpezarije i biblioteke ukrašene su tehnikom bojenog laka što ih čini posebno blistavim. U salonu svadbenih darova tavan je prekriven tankim listićima zlata, što prostoriji daje dozu svečanosti. Svodovi suterena ukrašeni su motivima iz ruskih bajki, persijskih priča iz 1001 noći i ilustracijama srpske narodne pesme „Ženidba Dušanova“.

Posebnu atrakciju predstavlja poseta dvoranama kraljevskog suterena gde ćete uživati u specijalno stilizovanim prostorijama. Tu su ulazni salon, soba šapata, vinoteka, privatni bioskop i soba za kartanje. U sklopu Kraljevskog dvora nalazi se dvorska kapela posvećena svetom apostolu Andreju Prvozvanom. Crkva je sa palatom povezana mermernim stubovima odakle se pruža vidik na ceo Beograd.

Ako smo vas bar malo zaintrigirali, onda svake subote i nedelje od 1. aprila do 31. oktobra u dva redovna termina, od 11 i od 14 časova, možete da se prijavite u Turističkom informativnom centru. Takođe postoji mogućnost organizacije grupnih poseta tokom radnih dana uz prethodnu najavu. 

Ulaznica uključuje organizivan autobuski prevoz sa Trga Nikole Pašića

Škole, studentske organizacije i penzionerska udruženja zainteresovana za posetu Dvorskom kompleksu mogu se najaviti direktno Kancelariji NJ.k.v. jer su te posete besplatne.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još