Izložba razotkriva zabludu Majanskog proročanstva

HJUSTON, 26. oktobra 2012. (Beta-AP) - U Muzeju prirodnih nauka u Hjustonu u petak je otvorena izložba koja razotkriva zablude o Majama i mitu po kome je njihova kultura predvidjala smak sveta za 21. decembar 2012.

Posetioci mogu da se prošetaju zamračenim hodnicima u kojima je izložena grnčarija, rezbarije od žada i otisci sa majanskih spomenika, a svi izloženi predmeti su na neki način povezani sa složenim majanskim kalendarom. Posetioce bi trebalo da navede bar na jednu pomisao: da će sunce izaći 22. decembra.

"Kalendar je tu i on će se nastaviti, tako da se niko ne treba plašiti onoga što će doneti 21. decemar zato što će biti i 22. decembra i, da, doći će i Božić", rekao je u petak Dirk van Turenhaut, kustoz izložbe "Proročanstvo Maja za 2012. postaje prošlost".

Majanski kalendari su složena, ciklična odbrojavanja koja su drevnom narodu Srednje Amerike služila da prate najvažnije pojave - naročito kiše - i grade velike gradove od kojih su pojedini imali i do 90.000 stanovnika.

Izložba će odvesti posetioce u prošlost daleku skoro 3.500 godina. Pažljivo restaurirani murali prikazauju slike iz spomenika u džunglama Bonampaka u meksičkoj državi Čijapas, poput one na kojoj je prikazano slavlje zbog proglašenja novog vladara.

Izložba pokazuje kako su se majanski kalendari u velikoj meri odnosili na svakodnevne potrebe društva i računali ono što se danas zove danima, mesecima i godinama.

Pogledajte još