Sačuvati izlagački koncept Sajma knjiga

BEOGRAD, 27. oktobra 2012. (Beta) - Osnivač i glavni urednik Izdavačke kuće Arhipelag Gojko Božović izjavio je u subotu da je neophodno da Medjunarodni sajam knjiga u Beogradu sačuva promotivno-izlagačku dimenziju, jer prodaja ne može biti jedini sajamski sadržaj.

Božović je agenciji Beta rekao da Sajam knjiga u Beogradu zbog karaktera tržišta mora biti i prodajni, ali da u mnoge štandove izlagača nije moguće ući, zato što su pretvoreni u tezge na kojima se prodaju knjige.

"Imam utisak da je na ovom sajmu knjiga manje izdanja nego prethodnih godina i da se pomalo kvari ukus. Sve je više knjiga koje su neka vrsta književne konfekcije, a sve manje vrhunskih izdanja iz različitih oblasti i kapitalnog izdavaštva. O tome ipak treba da brinemo i to je nešto čemu moramo da se posvetimo", rekao je Božović.

Božović je ocenio da je Sajam knjiga ipak bolji od srpskog izdavaštva i da taj njegov "bolji aspekt" treba čuvati i negovati, a zajedno sa tim i razvijati pravila koja će izdavače podsticati da budu odgovorniji prema svojim čitaocima i svim sajamskim posetiocima.

On je rekao da je štand "Arhipelaga" na Sajmu knjiga bio izuzetno posećen, jer su veliko interesovanje publike izazvala gostovanja tri pisca iz inostranstva, medju kojima i jednog od najznačajnijih izraelskih pesnika Amira Ora, čija je knjiga "Pohara" objavljena u prevodu Davida Albaharija i Vide Ognjenović.

Gosti "Arhipelaga" bili su i hrvatski pisac Igor Štiks, autor romana "Elijahova stolica" po kome je nastala višestruko nagradjivana pozorišna predstava, makedonski pesnik Risto Lazarov i brojni domaći pisci i istoričari, naveo je Božović.

Pogledajte još