Lider Al Kaide pozvao na otmicu gradjana Zapada

KAIRO, 27. oktobra 2012. (Beta-AP) - Lider Al Kaide Ajman el Zavahri pozvao je muslimane da otimaju stanovnike zapadnih zemalja kako bi mogli da za njihovo oslobadjanje dobiju uhapšene džihadiste.

U video snimku koji je ove sedmice postavljen na forumima pobunjenika, Zavahri, egipatskog porekla, pozvao je i na pružanje podrške pobuni u Siriji i primenu muslimanskog šerijatskog prava u Egiptu.

Na video snimku, koji traje dva sata, ne navodi se kada je napravljen, a nema ni naznaka gde je snimljeno.

Zavahri je rekao da je otimanje državljana "zemalja koje vode rat protiv muslimana" jedini način da budu oslobodjeni "naši zarobljenici i šeik Omar Abdel-Rahman", egipatski slepi sveštenik koji izdržava doživotnu kaznu zatvora u SAD zbog planiranja napada u Njujorku 1993. godine.

"Ovo je jedini jezik koji razumeju", rekao je Zavahri, dodajući da će nastaviti da kidnapuju dok ne budu oslobodjeni njihovi borci.

Zavahri povremeno objavljuje video i audio snimke. Pre dve nedelje je u jednom takvom snimku pozvao na sveti rat zbog antimuslimanskog filma proizvedenog u SAD, a u snimku objavljenom na godišnjicu napada 11. septembra tvrdio je da su njegovi ratnici pobedili SAD u Iraku.

Zavahri je uputio poziv i tvrdokornim sveštenicima u Egiptu da osiguraju da se u novom ustavu u toj zemlji jasno pominje šerijatsko pravo.

Pogledajte još