Pareira: Ne kajem se ni zbog jedne odluke

FRANKFURT, 2. jula 2006. (Beta-AP) - Selektor fudbalske reprezentacije Brazila, Karlos Alberto Pareira, izjavio je da se ne kaje ni zbog jedne odluke koju je doneo u toku Svetskog prvenstva u Nemačkoj, uprkos eliminaciji u četvrtfinalu.
"Od početka smo govorili da ništa nećemo ostaviti za sobom. I sada mislim da smo uradili sve što je bilo moguće", kazao je Pareira danas, dan nakon poraza od Francuske (0:1) u četvrtfinalu SP.Pareira je rekao i da ne bi promenio ništa i kada bi mogao. "Nijedan izbor nije bio pogrešan. Nesrećni smo zbog rezultata, ali je naš napor bio veliki. Izgubili smo jednu utakmicu, i moramo da idemo kući, ali tako je to na SP", kazao je on.
Brazilski mediji i navijači doveli su u pitanje mnoge Pareirine odluke, uključujući i nedeljnu da prekine sa "šemom magične četvorke".
"Magičnom četvorkom" nazvan je napadački pogon Brazila - Adrijano, Ronaldo, Ronaldinjo i Kaka, kada su u isto vreme na terenu.
Međutim, Pareira je zamenio Adrijana, ušao je Žunjinjo, pa se Ronaldinjo pomerio napred. Izmena nije imala rezultata i Brazil je bio nadigran. "Svi smo se složili da je potrebno da malo pojačamo vezni red", rekao je Pareira, braneći svoju odluku.
Najbolju partiju na SP, Brazil je pružio u duelu sa Japanom, kada je odmarao neke veterane. Mnogi su želeli da sa istom postavom nastavi.
"Taj sastav bio je dobar za taj meč. Ne možemo pretpostaviti da bi pobedili Francusku da je igrao isti tim kao sa Japanom", dodao je selektor.
On je branio brazilske zvezde, iako je priznao da nisu opravdali očekivanja.
"Tim sa ovakvim kvalitetom trebalo je da igra bolje. Ali nije vreme za lov na veštice... Mi pobeđujemo zajedno i gubimo zajedno", naveo je Pareira, dodajući da je težak zadatak zvezde naterati da funkcionišu kao tim.
"Naš najveći izazov od početka je bio da sve ove talentovane igrače spojimo u jedan tim... u tome nismo uspeli", rekao je.
Pareira je dodao i da će sačekati kraj SP, 9. jula, da odluči o svojoj budućnosti sa reprezentacijom. "Želim da razgovaram sa predsednikom Brazilskog fudbalskog saveza Rikardom Teišeirom, pre nego što odlučim o daljim koracima".
Pareira, koji je vodio Brazil do titule 1994. godine na SP u SAD, u nedelju je imao svoju 20. mundijalsku utakmicu, i sada je na samo pet mečeva od rekorda nemačkog selektora Helmuta Šena, koji je bio na mundijalima od 1966. do 1978. godine.
Pareira sa srpskim trenerom Borom MIlutinovićem deli rekord vođenja timova na pet šampionata sveta. Brazilac je vodio Kuvajt 1982. goidne, Ujedinjene Arapske Emirate 1998. godine i Brazil 1994. i 2006.
"Ovaj poraz će ostati sa nama, ali kada budem gledao svoju karijeru sećaću se svih dobrih stvari koje sam uradio. Pozitivne stvari koje sam uradio vrede više od ovog poraza", dodao je on.

Pogledajte još