Cunami stigao do obale Havaja

Očekuje se da će talasi visine tri do sedam metara zapljusnuti havajska ostrva, javlja CNN.

Na Havajima su se oglasile sirene koje stanovnike upozoravaju da pronađu sklonište, a udar bi, predviđa se, mogao trajati nekoliko sati.

"Ne radi se samo o jednom talasu, već više njih. Preporučujemo evakuaciju obale", navodi Džerard Frajer, geofizičar u centru za upozorenje od cunamija.

Američki geološki institut javio je da je zemljotres osetio na Ostrvima kraljice Šarlot nešto posle osam sati uveče u subotu po lokalnom vremenu (oko pet ujutro u nedelju po centralnoevropskom vremenu) na dubini od pet kilometara, sa epicentrom 155 kilometara južno od Maseta u Britanskoj Kolumbiji.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje za cunami za priobalne delove Britanske Kolumbije i južne Aljaske. Prvi mali cunami talas od oko 101 milimetar osetio se kod mesta Kreg u jugoistočnoj Aljasci.

Cunami talas od pola metra prijavljen je kod ostrva Langara na jugoistočnom vrku Kvin Šarlot ostrva, prema informacijama hitne službe Britanske Kolumbije.

Američki geološki institut naveo je da je posle prvog udara od 7,7 stepeni, posle nekoliko minuta bio slabiji udar jačine 5,8 stepeni.

Američka obalska straža u Aljasci saopštila je da su pokušali da upozore svakog sa čamcem u moru da se pripreme za potencijalni cunami.

Kanadska uprava za prirodne resurse navela je u saopštenju da se osetio jak zemljotres u većem delu severne i centralne Britanske Kolumbije ali da nema prijava štete.

Pogledajte još