Pametna užina štiti od viška kilograma

Da li grickalice i užina mogu da vam pomognu da izgubite kilograme? Pa, sve zavisi od toga šta smatrate pod grickalicama i užinom i kakve je vrste ostala hrana koju unosite u orzanizam.

Danas je život poprilično užurban zbog čega neredovno jedemo ili pak jedemo previše. Glavna prednost dobre užine je varanje osećaja gladi pre pravog obroka čime se sprečava prežderavanje.

Međutim, uzmemo li u obzir da su današnji keksići veličine frizbija, kako uopšte da odredimo šta je to "malo"?

Bilo kako bilo, užina vam može pomoći da izbegnete preterani unos hrane tokom ručka ili večere. Ipak, morate da poštujete sledećih nekoliko zlatnih pravila:

1. Hrana se neće magično pojaviti u vašem frižideru. Bar jednom nedeljno otiđite u nabavku namirnica. Operite ih, oljuštite, iseckajte, šta god treba da budu spremne za jelo. Ako je užina u frižideru i pripremljena, nju ćete i pojesti. Ako nije, najverovatnije ćete posegnuti za kesicom čipsa.

2. Nema ništa gore nego kad ste gladni a pored sebe imate užinu koja vam se ne jede. Ne pravite sendvič od tunjevine ako vam ne prija. Ponesite jabuku ili neko drugo voće. Napravite sebi sendvic sa maslcem od kikirikija ili sl. Pojedite malo slanog sira ili uzmite malo paštete. Bilo šta što je lagano i što volite da jedete. Naravno, samo nešto od toga, ne sve zajedno.

3. Ne zaboravite, radi se o užini, ne o kompletnom obroku. Užina bi trebalo da ima od 175 do 225 kalorija. Ako niste voljni da merite kalorije u hrani (a većina nije), birajte onda posebno pakovane namirnice. Narezana mocarela, narezani sir, polumasni jogurt, bilo koje voće - bilo sveže bilo sušeno, iako sušeno sadrži nešto više šećera.

4. Ne nasedajte na natpise koji tvrde da namirnica ima malo masnoće, ili da je potpuno prirodna. Te "potpuno prirodne" namirnice često su pune šećera kojeg ne valja previše konzumirati (iako je šećer prirodni sastojak). Polumasne, niskomasne, nemasne i slične namirnice često su kalorične koliko i one punomasne. Zato ih ili izbegavajte ili jedite umereno.

Na kraju, ne potcenjujte važnost užine u svakodnevnih prehranbenim ritualima. Ona može da vam pomogne da se ne pretrpavate hranom tokom glavnih obroka, a time ćete sigurno izbeći nagomilavanje neželjenih kilograma.

Izvor: Metroportal

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.