Klijente Nove Agrobanke prteuzima Poštanska štedionica

BEOGRAD, 29. oktobra 2012. (Beta) - Poštanska štedioncica preuzeće u ponedeljak sve obaveze i više od 250.000 deponenata Nove Agrobanke, nakon što je Vlada Srbije potvrdila ugovor o prenosu iz jedne u drugu banku više od 400 miliona evra osiguranih i neosiguranih depozita.

Kako je ranije izjavio ministar finansija i privrede Mladjan Dinkić, od danas će svi deponenti Nove Agrobanke moći da raspolažu svojim ulozima u Poštanskoj štedionici.

Skupština Srbije usvojila je u petak, 26. oktobra, Zakon o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka kojim je utvrdjeno da će Nova Agrobanka biti pripojena Poštanskoj štedionici.

Zakon predvidja prenos imovine i obaveza problematične banke na drugu finansijski sposobnu i stabilnu banku, što je, kako je vlada obrazložila, jedna od najefikasnijih opcija za stabilizaciju bankarskog sektora i konsolidaciju na domaćem tržištu.

Trajanje zakona ograničeno je na dve godine, a taj propis odnosiće se samo na banke u kojima država, odnosno pokrajina Vojvodina imaju većinsko, kontrolno vlasništvo.

Dinkić je ranije precizirao da će u Poštansku štedionicu biti preneto 250 miliona evra u gotovini iz Agencije za osiguranje depozita, kao pokriće svih osiguranih depozita, kao i sve obveznice koje je prethodna vlada emitovala u iznosu od 85 miliona evra.

U Poštansku štedionicu će biti preneto oko 60 ekspozitura Nove Agrobanke ukupne vrednosti oko 10 miliona evra, kao i 65 miliona evra naplativih kredita.

Pogledajte još