Socijalne demokrate definitivni pobednici izbora u Litvaniji

VILNJUS, 29. oktobra 2012. (Beta-AP) - Opozicione Socijalne demokrate, koje su se tokom kampanje zalagale za okončanje mera štednje i veća socijalna davanja, pobednici su parlamentarnih izbora u Litvaniji, prema gotovo svim prebrojanim glasovima nakon drugog izbornog kruga održanog u nedelju.

Socijalne demokrate osvojile su posle dva izborna kruga 38 od 141 mesta u parlamentu, što bi im moglo biti dovoljno da formiraju vladu levog centra, koja će okončati nepopularne mere štednje, uvedene posle 2009, kada je Litvanija doživela jednu od najgorih evropskih recesija.

Socijalne demokrate i opoziciona Radnička partija obećale su da će formirati koalicionu vladu sa malom nacionalističkom strankom Red i pravda, koja je osvojila 11 mesta u parlamentu. Zajedno, te tri partije kontrolisale bi 79 mesta.

Socijalne demokrate kritikovale su tekuće vladine planove da 2014. uvedu evro kao valutu, i navodile da će, ako osvoje vlast, odložiti fazu prelaska na valutu koju deli 17 evropskih zemalja sve dok EU ne bude u stanju da dovede u red trogodišnju finansijsku krizu u toj baltičkoj zemlji.

Pogledajte još