Janukovičeva partija osvojila najviše glasova

KIJEV, 29. oktobra 2012. (Beta-AFP) - Vladajuća Partija regiona ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča na prvom je mestu sa osvojenih 37 procenata glasova na parlamentarnim izborima održanim u nedelju, a na drugom mestu je opozicioni savez za koga je glasalo 21 odsto Ukrajinaca, pokuzuju prvi rezultati izbora u Ukrajini koji su objavljeni u ponedeljak.

Na osnovu 25 procenata izbrojanih glasova, za 225 od 450 poslanika koji se biraju proporcionalnim sistemom, Komunistička stranka osvojila je 15 procenata glasova, dok su partije Udar boksera Vitalija Klička i nacionalistička partija Svoboda na četvrtom i petom mestu sa 12 odnosno sedam dobijenih glasova.

Za stranku Ukrajina napred bivše fudbalske zvezda Andrija Ševčenka, glasalo je 1,7 odsto Ukrajinaca, što znači da ta partija neće ući u parlament, pošto nije prešsla cenzus od pet odsto.

Druga polovina poslanika bira se većinski. Na osnovu 21 procenata izbrojanih glasova, Partija regiona trebalo bi da ima 114 mesta u novom ukrajinskom parlamentu, savez Batkivćtchina u kojoj su pristalice Julije Timošenko, 40. Partija Svoboda će najverovatnije imati devet, a Udar pet poslanika.

Pogledajte još