NOPS pozivao potrosače da bojkotuju trgovinske lance

BEOGRAD, 29. oktobra 2012. (Beta) - Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) pozvala je gradjane da tokom ove sedmice na jedan dan bojkotuju velike trgovinske lance zbog neosnovanog poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

Ta organizacija je pozvala gradjane da u utorak 30. oktobra ne kupuju u prodavnicama "maksi" i "tempo", u sredu 31. oktobra u prodavnicama "idea",a u četvrtak 1. novembra da bojkotuju prodavnice "merkator" i "merkator roda".

Bojkot hipermarketa će, kako se navodi, biti primenjen na sve velike trgovinske lance, bez razlike, jer su povećanje opste stope poreza na dodatu vrednost PDV-a beskurpulozno iskoristili da cene artikala za najširu potrošnju bezrazložno i značajno povećaju, uključuujući i osnovne životne namirnice za koje je posebna stopa PDV ostala ista.

"Verovatni kartelski sporazumi i postojanje monopola velikih trgovinskih lanaca u Srbiji, učinili su da svi hipermarketi podignu cene većine proizvoda široke potrošnje i do 30 odsto, što je dodatno ugrozilo veoma nizak standard gradjana i pokazalo da veliki trgovinski lanci ne biraju sredstva da bi ostvarili profit", navodi se u saopštenju.

NOPS je pozvao Tržišnu inspekciju i druge nadležne inspekcije da u uslovima slabijeg pritiska na prodavnice u danima bojkota, nesmetano proveri rokove trajanja namirnica, njihove ispravnosti, načina držanja mesa i proizvoda za koje je propisan poseban postupak čuvanja.

Pogledajte još