Otvoren Beogradski festival igre

Beogradski festival igre, šesti po redu, otvoren je sinoć, 1. aprila, predstavama „Pejzaž“ i „Altro Canto 2“ na sceni Sava centra. Značaj otvaranja Festivala utoliko je veći što ga je otvorila trupa Monte Karla, najstarija baletska kompanija na svetu. Osnovana je 1909. godine, slavi stogodišnjicu i prvi je put u našem regionu.

Festival su otvorili govorom Aja Jung i koreograf Žan-Kristof Majo.

Majo je u više navrata pohvalio BDF (Belgrade Dance Festival), i gledajući trupe koje nam dolaze, rekao da one predstavljaju savremene tokove plesa, da i sam pokušava da organizuje festival igre na kojem će nastupati ovakva imena.

Balet Monte Karla je jaka međunarodna kompanija, sastavljena od 45 igrača iz 22 zemlje, od kojih nijedan nije iz Monaka. Velika porodica ili pravi melting pot svih kultura i nacija, plesni univerzum u malom, u kome svako donosi specifičnu energiju svog naroda i kulture. I to se na sceni i vidi.
„Pejzaž” je predstava inspirisana Majoovim ocem, koji je bio slikar i scenograf. On je, kako kaže Majo, bio pun životne energije, i ova predstava je kao slika – teško ju je objasniti jer je prilično apstraktna. Ovaj komad izvodio se uz muziku Džona Adamsa, koja i nema toliko strukturu za igru, ali izaziva euforiju. Kako kaže Majo, muzika je iznad plesa, i ona je ta koja izaziva pokret i emociju.

Predstava „Altro Canto II“ izvodi se uz muziku Bertrana Majoa.
Ova predstava igra se senkama, ljudima koji beže od svojih preuveličanih senki.
Balet Monte Karla pokazao se u svom punom sjaju, i dokazao da granice za ljudsko telo ne postoje.

Rođen 1960. u Turu, u Francuskoj, Žan-Kristof Majo je studirao igru i klavir na konzervatorijumu u svom rodnom gradu. Kasnije je pohađao Međunarodnu školu igre Rozele Hajtauer u Kanu. Tokom sezone 1992-93, postao je umetnički savetnik Baleta Monte Karla, da bi ga odmah zatim Nj.k.v. Princeza od Hanovera postavila na funkciju direktora i koreografa. Njegov dolazak na čelo kompanije od pedeset igrača, označio je novi početak na putu brzog napretka nivoa zrelosti i tehničkog savršenstva koje moraju posedovati današnje trupe.

Beogradski festival igre trajaće do 15. aprila, i izvodiće se, osim u Centru "Sava", i na scenama Ateljea 212, Beogradskog dramskog i Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Tekst: N.V.
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još