Dejvid Kronenberg dobio orden Legije časti

TORONTO, 2. aprila 2009. (Beta-AP) - Kanadski režiser Dejvid Kronenberg dobio je u sredu francuski orden Legije časti, visoko priznanje koje ga je, kako je rekao, ispunilo "radošću i ponosom".

Francuski ambasador u Kanadi Fransoa Delatr, uručio je Kronenbergu orden u ime francuskog predsednika Nikole Sarkozija, na svečenoj ceremoniji u Torontu. Kronenberg je na svečanosti rekao da oseća jaku povezanost sa Francuskom. "Osećam da je i Francuska moja zemlja, drugi roditelj koji je bio popustljiv kada je tako bilo najbolje i nepokolebljivo kritičan kada je to trebalo da bude, sve u korist Dejvida, njenog razmaženog deteta. Hvala vam na vašoj popustljivosti. Živela Francuska, živela Kanada i živeo film", kazao je režiser.

Orden viteza reda Legije časti, koji je najviše francusko priznanje, dodeljuje se za izuzetan doprinos Francuskoj. Dejvid Kronenberg poznat je po filmovima "Muva", "Nasilnička prošlost", "Zakletva", "Videodrom", "Pauk" i "Goli ručak". Za film "Sudar" iz 1996. nagrađen je na festivalu u Kanu, a 1999. je bio predsednik žirija na istom festivalu.

Pogledajte još