Hilari Klinton i Ketrin Ešton u Beogradu

"Ova poseta predstavlja izraz zajedničke podrške integracijama, a posebno dijalogu Beograda i Prištine", rekla je Tanjugu portparolka Eštonove Maja Kocijančič.

Klinton i Ešton će održati zajednički sastanak sa predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem, najavljeno je iz Vlade Srbije.

Ovo je oproštajna poseta američke državne sekretarke regionu uoči američkih izbora 6. novembra.

Ona će pored Beograda i Prištine, zajedno sa šeficom evropske diplomatije posetiti i Sarajevo, a zatim sama produžiti u Tiranu i Zagreb.

Do njihove posete dolazi nakon što je nedavno u Briselu održan sastanak predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija i u iščekivanju da Beograd obelodani paltformu za Kosovo i Metohiju. Dačić je danas poručio da od posete ne očekuje nikakve pretnje i ultimatume već ohrabrenje Srbiji da nastavi da ide pozitivnim tokom kojim je krenula nova vlada. On je najavio da će Srbija predložiti više tema za razgovor među kojima evropske integracije, dijalog Beograda i Prištine, pitanje regionalne saradnje, borba protiv organizovanog kriminala i međunarodnog terorizma kao i druge teme ukoliko bude vremena.

Klintonova ne dolazi sa pretnjama i ultimatumima jer se za to ne prelazi toliki put, rekao je premijer i dodao da "niko ne bi pravio negativan sastanak nekoliko dana pred izbore u svojoj zemlji". Kada je reč o platformi, Dačić je ranije rekao da će Klintonova i Eštonova biti upoznate sa tim dokumentom tek kada dođe do razgovora Beograda i Prištine.

Za američkog ambasadora u Srbiji Majkla Kirbija istovremena poseta Ketrin Ešton i Hilari Klinton predstavlja primer dobre saradnje SAD i Srbije na njenom putu ka EU. On je danas istakao da to nije pritisak na Vladu Srbije, jer i SAD i EU imaju isti pristup vezan za budućnost Srbije.

Šef misije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da je odlično što Klintonova i Eštonova dolaze zajedno u Beograd. Dežer je ponovio da pristup Srbije EU zavisi od ključne tačke - vidnog napretka u odnosima Beograda i Prištine. On je pozdravio angažman obe strane i dodao da je vidljiv proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

U DSS, međutim, ocenjuju da njihov dolazak predstavlja pritisak da Srbija dovrši proces priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije. Prema rečima potpredsednika DSS Slobodana Samardžića, njihov dolazak "tempiran u vreme kada pritisak Brisela na Beograd oko priznanja Kosova i Metohije dostiže svoj vrhunac".

Analitičari smatraju da sama činjenica da dve visoke zvaničnice dolaze zajedno u posetu Beogradu, Prištini i Sarajevu, predstavlja svojevrsnu poruku i ukazuje na američku podršku integracijima čitavog zapadnog Balkana u EU. Za napredak Beograda prema EU ključna je normalizacija odnosa sa Prištinom, a neki beogradski mediji su proteklih dana špekulisali da bi Beogradu u zamenu za određene ustupke u vezi sa Kosovom mogao biti dodeljen "uslovni" datum za početak pristupnih pregovora sa EU do kraja godine.

Neposredno pre šefica diplomatija SAD i EU, u Beogradu je boravio i šef Forin ofisa Vilijam Hejg, koji je konkretno naveo da naredni koraci Beograda treba da budu sprovođenje sprovođenje ranije postignutih dogovora, ukidanje paralelnih bezbednosnih struktura na Kosovu i transparentnost paralelnih struktura zdravstva i obrazovanja.

Posetu Klintonove i Eštonove će pratiti visoke mere bezbednosti. Za njihovu sigrunost brinuće se oko četiri hiljade policajaca, rekao je Dačić.

(Tanjug)

Pogledajte još