Više od 50 odsto mladih u Srbiji bez posla

Istraživanje sprovedeno u Beogradu, Nišu i Novom Sadu tokom marta i aprila, pokazalo je da je stopa nezaposlenih mladih u Srbiji jedna od najvećih u Evropi.

Mladi do 30 godina na posao čekaju 1,8 godina, a na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima ih 206.000, rekao je direktor (NSZ) Dejan Jovanović.

Jovanović je istakao i da je od tog broja oko 40.000 mladih bez kvalifikacija, odnosno da nemaju završenu srednju, a neki ni osnovnu školu.

Stopa nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godine je 50 odsto, a da bi se ona smanjila važno je obezbediti privredni rast, stvoriti klimu za privlačenje investicija, a procesi obrazovanja moraju pratiti
trendove na tržištu rada.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije, koja je u saradnji sa Savezom samostalnih sindikata i sindikatom "Nezavisnost" i sprovela istraživanje, je naveo da se poslodavci najviše žale na nedovoljno
stručnu obučenost mladih.

Poslodavac treba da izdvoji nekoliko hiljada evra da bi dodatno obučio zaposlenog za rad, rekao je Nebojša Atanacković.

Prema istraživanju, poslodavci najviše zameraju mladima nedovoljnu angažovanost na poslu, nezainteresovanost, kašnjenje, nedostatak strpljenja i neodgovornost, a za mlade u Srbiji najpoželjniji poslodavci su javni ustanove, javna preduzeća, i lokalna samouprava.

BEOGRAD, 30. oktobra 2012. (Beta)

Pogledajte još