Doživotni zatvor lažnom otmičaru aviona

NJU DELHI, 31. oktobra 2012. (Beta-AP) - Sud u Nju Delhiju osudio je na doživotni zatvor Indijca koji je 2009. godine pretio posadi putničkog aviona tvrdeći da je naoružan pištoljem i zaraženim iglama, što je dovelo do panike i prinudnog spuštanja letelice.

Ispostavilo se da je pretnja bila lažna, odnosno da putnik Džitender Kumar Mohla (45) nije imao nikakvo oružje, ali je sud, obrazlažući najstrožu zatvorsku kaznu, naveo da od sada ima "nultu toleranciju" prema ovakvim incidentima kako bi se oni obeshrabrili, piše u sredu list Hindu.

Mohla je prošle sedmice proglašen krivim za ugrožavanje bezbednosti putnika, kao i za maltretiranje pilota i posade aviona koji je sa 160 putnika iz zapadne savezne države Goa leteo za Delhi.

Mohla je usred leta počeo da preti pilotu i posadi, tvrdeći da ima pištolj i zaražene igle, što je izazvalo paniku medju putnicima, a posada je alarmirala vlasti, navodeći da je u toku pokušaj otmice.

Avion kompanije IndiGo se prinudno spustio na aerodrom u Nju Delhiju, gde je dva sata bio u izolaciji dok agenti bezbednosti nisu potvrdili da je Mohla bio nenaoružan.

Do dana današnjeg je ostalo nejasno zašto je Mohla pretio pilotu i posadi. Uhapšen je sledećeg dana, i otada je iza rešetaka. Nekoliko puta je tražio od suda da se brani sa slobode uz kauciju, ali mu je svaka molba odbijena.

Pogledajte još