Počela sezona raskida na Fejsbuku

I vas muče nedoumice, ostati ili otići? Ako ste blizu odluke da ostavite partnera, učinite to što je nežnije moguće... Čak i ako je došao kraj, nema razloga da bilo ko bude povređen više nego što je neophodno.

Dr Andrea Sirtaš, psiholog specijalista za bračnu terapiju i partnerske odnose, ima nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da vezu okončate na što bezbolniji način.

Šta nikako ne treba da uradite? Nikada ne ostavljajte nekoga mejlom ili SMS-om, to je uvredljivo i ponižavajuće iskustvo za osobu koju ste do juče voleli. To što više nema ljubavi nije razlog da budete nepristojni i "sakrijete" se iza mogućnosti koje nam pruža savremena tehnologija.

Jednako je ružno i ako samo "nestanete". Iako vam to može delovati jednostavnije, jer ćete time izbeći neprijatan razgovor, nemojte to da radite. Ako ste već doneli odluku, minumum poštovanja zahteva da je partneru saopštite u lice.

Sigurni ste da ne želite da ostanete u vezi? Iako nema dobrog trenutka da to saopštite partneru, pobrinite se da mu svoju odluku barem ne saopštite baš veče pre razgovora za posao, važnog ispita ili nečeg sličnog.
Ne menjajte status na Fejsbuku pre nego što ste razgovarali sa partnerom. Nije lepo da svi vaši prijatelji saznaju da ste raskinuli pre nego što to sazna onaj kojeg se zapravo jedino tiče.

Posle raskida, nema nikakve potrebe da nastavite da se družite, savetuje dr Sirtaš. Iako vam to može delovati kao dobra ideja, naročito ako imate utisak da je raskid jako pogodio vašeg dojučerašnjeg partnera, ostajanjem u kontaktu zapravo mu činite medveđu uslugu.

I njemu (a i vama) će biti teško da krenete dalje, onaj ko je ostavljen imaće utisak da nije sve izgubljeno i da ima nade da se pomirite, a sebe možete dovesti u situaciju da praktično ponovo morate da raskinete...

Dr Sirtaš kaže da je važno da izaberete pravi trenutak i mesto da partneru saopštite da više ne želite da budete sa njim. Dakle, nemojte raskidati u vašem omiljenom kafiću u kraju u kojem vas svi poznaju, ne želite da imate "publiku", naročito ne ako vaš partner bude reagovao emotivno.

Osim toga, važno je i da budete iskreni i da jasno stavite do znanja da ne želite više da budete u vezi. "Mislim da ovo više ne funkcioniše" nije dovoljno precizno i ostavlja mesta diskusiji koja može postati vrlo mučna. Birajte reči, ali se pobrinite da ništa ne ostane nedorečeno, biće lakše i vama i onome koga ostavljate.

Izvor: Mondo.rs

Pogledajte još