Prekinuta sednica, u četvrtak o Narodnoj banci

BEOGRAD, 31. oktobra 2012. (Beta) - Sednica Skupštine Srbije prekinuta je u sredu nešto pre 13 časova, a parlament će nastaviti rad u četvrtak novom sednicom na čijem su dnevnom redu izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije.

Zbog sazivanja nove sednice o tom zakonu koji je predložila Narodna banka Srbije, prekinuta je sednica koja je u toku, a na kojoj je u sredu završena objedinjena rasprava o četiri medjudržavna sporazuma.

To je drugi prekid sednice koja je počela 23. oktobra.

Tokom tročasovne rasprave, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović je govoreći o potvrdjivanju ugovora o garanciji za Železnice Srbije sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, istakla da su u tom preduzeću neophodne sistemske promene i da su Železnice ozbiljan problem za državu.

Ministarka je, odgovarajući na primedbe poslanika da Železnice Srbije nisu kredibilan dužnik i da će se kredit od 95 miliona evra vraćati iz republičkog budžeta, rekla da veruje da je Evropska banka za obnovu i razvoj od koje je uzet kredit za rehabilitaciju pruga ozbiljna institucija.

Ona je istakla da kredit ne bi bio uzet da ne postoje preduslovi za to.

Poslanik Liberalno-demokratske partije (LDP) Bojan DJurić je tokom rasprave izrazio sumnju u sposobnost Železnica Srbije da vraćaju kredite Evropskoj banci i istakao da se iz budžeta svake godine isplaćuju ozbiljni iznosi za takve namene.

Pogledajte još