Bugarska kritikuje Makedoniju

SOFIJA, 31. oktobra 2012. (Beta-AFP) - Bugarska je tokom posete komesara za širenje EU u sredu, Štefana Filea Sofiji, zauzela tvrdji stav prema eventualnom prijemu Makedonije u Evropsku uniju (EU).

"Mi ne možemo dati 'sertifikat EU' aktivnostima političara u Skoplju koji sistematski razvijaju ideologiju mržnje prema Bugarskoj", rekao je predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev posle sastanka s Fileom.

Plevnelijev je pozvao Makedoniju "da obustavi anti-bugarsku kampanju" i "jednostrano, veoma nacionalističko tumačenje istorije".

Bugarska je prva priznala Republiku Makedoniju pod tim nazivom posle raspada Jugoslavije 1991, ali se te dve zemlje spore o istoriji Balkana.

Republika Makedonija je 2005. dobila status kandidata za prijem u EU, ali, zbog spora s Grčkom oko naziva, još čeka da se utvrdi datum početka pregovora o njenom pristupanju.

Sofija je podržavala kandidaturu Makedonije za prijem u EU, ali je bugarski ministar inostranih poslova Nikolaj Mladenov danas izjavio da Makedonija tek "treba da zadovolji zahteve Evropske Unije u odnosima sa susedima".

"Mi razumemo zabrinutost Bugarske", rekao je File ukazavši, medjutim, da Bugarska ima vodeću ulogu u integraciji Balkana u EU.

Pogledajte još