Država će plaćati u roku do 45, a privreda do 60 dana

BEOGRAD, 1. novembra 2012. (Beta) - Ministar finansija Srbije Mladjan Dinkić najavio je u četvrtak da će do kraja novembra biti donet zakon koji će predvideti da država svoje obaveze plaća u roku do 45 dana, a privreda do 60 dana.

"Cilj tog zakona je da država bude generator likvidnosti srpske privrde i da se uvede veća finansijska diciplinu", rekao je Dinkić u Privrednoj komori Srbije gde je održana javna rasprava o Nacrtu zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama.

Kako je naveo Dinkić, prošečan rok naplate u Srbiji je do 134 dana, u regionu 69, a u Evropskoj uniji oko 40 dana.

Predloženo je da zakon o ograničavanju rokova plaćanja bude u primeni od 31. marta sledeće godine, ali se neće primenjivati retroaktivno.

"Izuzetak u zakonu biće zadravstvene ustanove i Fond za zdravstvo, koji će imati maksimalni rok od 90 dana za plaćanje svojih obaveza", rekao je Dinkić.

Takodje, kako je dodao, i preduzeća će moći da izmire obavezu u roku dužem od 60 dana ako ugovore isplati na rate, ali u tom slučaju je maksimalni rok 90 dana, a isplata u dve jednake rate.

"Iz zakona će biti izuzeta i ugovaranja poljoprivrednika za nabavku sadnog materijala, zaštitnih sredstava i djubriva", rekao je Dinkić.

Pogledajte još