Udarni članci o nasilju nad decom krše kodeks

Rezultati tog istraživanja medijskog izveštavanja o nasilju nad i među decom sprovedenog od 15. jula do 20. septembra, ukazuju i da je nepisano pravilo da se o deci, ako nisu žrtve nasilja, objavljuju prilozi tek ako preostane vremena ili prostora u medijima.

"Otkrivanjem i skretanjem pažnje na slučajeve nasilja, mediji bi trebalo, da ispituju načine na koje se ono može zaustaviti, predlažu rešenja posredstvom kompetentnih sagovornika koja će možda čuti i usvojiti oni koji donose odluke", ocenjeno je u saopštenju.

Elektronski mediji, kako navode UNS i UNICEF etičnije izveštavaju o nasilju nad i medju decom nego štampani, iako većina objavljenih tekstova poštuje novinarski kodeks i prava deteta.

"Skoro 30 odsto dece potpuno je identifikovano. Nepotrebna etnička identifikacija uočena je u 15 odsto slučajeva. Čak 87 odsto objavljenih fotografija jasno pokazuje kuću u kojoj živi zlostavljano dete, njegovi staratelji", pokazalo je istraživanje.

Istraživanje je obuhvatilo tekstove u listovima Politika, Danas, Blic, Pres, Večernje novosti, Kurir i Alo, kao i prikazi na RTS-u, B92, Prvoj televiziji i Studiju B.

BEOGRAD, 1. novembra 2012. (Beta)

Pogledajte još