Trening za mozak - promeni se za 21 dan

- Kada biste neprekidno stezali svoju desnu šaku, vremenom bi se mapa mozga za vašu desnu šaku proširila, jer bi se u mozgu stvorile mnoge nove neutralne veze. Ali kada biste prestali s tim i počeli stezati levu šaku, mapa za desnu šaku smanjila bi se jer više ne biste upotrebljavali desnu šaku, a umesto nje proširila bi se mapa za levu šaku - ističe Norman Dojdž.

On naglašava da je mozak poput mišića - što ga više upotrebljavate, on postaje sve deblji.

Mozak kao i svaki mišić atrofira ako se ne koristi.

- Svaki put kad promenite način razmišljanja, mnoge veze koje korespondiraju na stari način gube se, a veze koje korespondiraju na novi način razmišljanja počinju jačati - kaže Dojdž.

Osobe koje se često jadaju izgrade mape u mozgu koje procesuiraju negativne misli i emocije.

- Misli jednostavno utiču na vaše telo. Odlučite li počnete da razmišljate pozitivno i da praktikujete zahvalnost u mozgu počinju da se stvaraju nove mape koje procesuiraju vaš novi način razmišljanja. Mape utemeljene na jadanju počinju da se smanjuju. U zapanjujuće kratkom vremenskom razdoblju (mnoga istraživanja pokazala su da je reč o periodu od 21 dan) vaša nova pozitivna mapa zahvalnosti veća je od one zasnovane na jadanju. Na neurološkom nivou, pozitivno razmišljanje i zahvalnost postaju navika. Novi načini razmišljanja se jednostavno urežu u mozak, tako da zaista postajete nova osoba - tvrdi Dojdž.

Pogledajte još