Izložba radova Nikole Simanića

Galerija Haos će u novembru mesecu beogradskoj publici predstaviti mladog crnogorskog umetnika
Nikolu Simanića koji će izložiti svoju najnoviju seriju crteža. Pored tehnika ulja, akrilika i crteža, Nikola se bavi i ambijentalnom skulpturom, videom i lend artom.

Dr Jelena Todorović, istoričar umetnosti, u svom tekstu o Nikoli Simaniću, između ostalog, kaže: „… Serija najnovijih crteža koji su pred nama u Galeriji Haos nije ni rezultat dosadašnjih radova, niti predložak za neke nove izlete već, u najboljem smislu čuvene Pikasove opaske da „nije bitno traženje već nalaženje“, ona predstavalja zaokruženi ciklus u kome se nalazi suma svih dosadašnjih iskustava, obogaćen jednom novom, izuzetno zrelom spoznajom sveta, vremena i čoveka u njemu. Kombinujući idiome apstrakcije, figuracije, oniričnog nadrealizma i stripa Simanić gradi jedan novi svet imaginarne i izvrnute budućnosti..."

Nikola Simanić je rođen u Nikšiću 1976. Diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 1998. Od 1999.do 2000. boravio je na Ecole des Beaux- Arts u Lorient, u Francuskoj. Magistrirao na Fakultetu likovnih umjetnosti 2006. na Cetinju. Zadnjih deset godina kroz samostalne i grupne izložbe aktivno deluje na savremenoj inostranoj i domaćoj likovnoj sceni. Izlagao je u Berlinu, Barseloni, Drezdenu, Kanu, Ljubljani, Beogradu… Dobitnik je više nagrada za svoj umetnički rad. Od 2006. predaje na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici. Umetnički rad usmerava ka multimediji . Bavi se i crtežom, slikarstvom. Član je više umetničkih organizacija ULUCG, Shift, Metla.

Izložbu će otvoriti profesor Aleksandar Luj Todorović 6. novembra u 20 sati. Publika će moći da poseti izložbu do 7. decembra.

Pogledajte još