Dačić: Ova Vlada rešiće kosovski problem

Kako su Tanjugu potvrdili diplomatski izvori u sedištu EU, Dačić će se susreti sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton i sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem 7. novembra u Briselu.

"Mi zaista smatramo da sva otvorena pitanja mora da reši naša generacija, što znači da u ovom mandatu Vlade i predsednika rešimo sva ključna pitanja - pregovore o članstvu u EU i sve vezano za Kosovo i Metohiju",
rekao je Dačić.

Premijer je istako da EU i međunarodna zajednica tačno znaju šta Srbija može a šta ne i da je Srbija spremna na mnogo ambiciozniji projekat vezan za KiM nego što sama EK predlaže.
"Spremni smo za konačno rešenje!", naglasio je Dačić.

Premijer je novinarinma u Vladi Srbije posle sastanka sa direktorom direktorata za proširenje EU Stefanom Saninom rekao da je spreman da u Briselu sa Tačijem razgovara i o najtežim temama.

On je dodao da je posrednica Evropske unije u pregovorima visoka predstavnica Ketrin Ešton naglasila da neće nametati teme za razgovore i da će sve o čemu se dogovore dve strane u pregovorima biti prihvaćeno od strane EK, odnosno EU.
"Verovatno će se razgovarati o različitim temama. Sigurno da je običaj da se krene od lakših, ali ne bežimo od razgovora o najtežim temama. Mi smo spremni da pričamo ne samo o struji i telefonima, već i o konačnom rešenju", ponovio je Dačić.

On je rekao da je cilj Srbije da što pre otpočne pregovore, a potom i što pre postane članice EU.

Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i EU veoma korektni i nema nikakvih uslovljavanja, što su, kako je istakao i američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, više puta istakle tokom razgovora u Beogradu.

One su, kako je dodao, bile prijatno iznenađene kad je on sve što je rečeno iza zatvorenih vrata kasnije preneo javnosti na konferenciji za štampu, što, kako je dodao, verovatno do sada nije bio slučaj.

Govoreći o 100 dana rada vlade, Dačić je naglasio da je za tu vladu veliko prizananje, ali i obaveza to što su Srbiju za to vreme posetili naznačajniji međunarodni zvaničnici, uključujući najviše zvaničnike EU, Velike Britanije i Sjedinjenih američkih država.

Premijer je naveo da vlada i predsednik rade timski i da postoji apsolutno državno jednistvo kada su u pitanju najvažnije teme od nacionalnog značaja. Prema nejgovim rečima, vlada ulazi u najopasniji period jer se od nje mnogo očekuje.
"Najlakše je za jednu vladu ili političara da od vas ništa ne očekuju, jer sve što uradite ima istorijski značaj. Mi smo za kratko vreme došli u stiuaciju da se nas i od Srbije u međunaordnoj zajednici mnogo očekuje, a velika očekivanja znače i veliku odgovornost", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, vlada će nastaviti da vodi takvu politiku, vladajuća većina je stabilna i sposobna da donosi i izvršava svoje odluke.

Dačić je istakao i da će Srbija sprovesti sve reforme i sve kritike koje je EK iznela u izveštaju razmotriti i dodao da je juče dao nalog i da se održi sastanak sa svima od kojih se očekuje da nešto urade na planu reformi.
"Nećemo dozvoliti da idem da se srećem sa Tačijem, a da izveštaj EK bude negativan zato što neko u svom ministarstvu nije nešto uradio. Ništa ne treba da prepuštamo slučaju", rekao je premijer i dodao da je Srbija spremna da reši sva otvorena pitanja sa EU, uključujući i problem azilanata za koji je istakao da ne treba da bude pritisaka na Srbiju.

Sanino je poručio da je Evropska komisija veoma zadovoljna načinom na koji je dijalog počeo, susretom Tačija i Dačića u Briselu. On nije želeo da posebno komentariše dijalog, jer njime posreduje Eštonova, ali je naveo da EK želi da vidi progresivnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
"Mi nismo ovde da namećemo uslove, nego da radimo na zajedničkom cilju da Srbija postane članica EU", poručio je Sanino, koji je vladi Srbije čestitao prvih 100 dana rada.

On je dodao i da nije slučajnost što njegova poseta sledi posetu visoke predstavnice EU.
"Institucije u EU blisko saradnju. Cilj ove posete je poruka da postoji kontinuitet i da mi sa naše strane blisko sarađujemo da Srbije što pre postane članica EU", naveo je Sanino.

Prema njegovim rečima, postoji niz izazova sa kojim Srbija treba da se suoči na evropskom putu, a već sada je vidljiv "visko nivo kompatabilnosti između pravnog sistema Srbije i tekovina EU.
"Ključna reč u ovom procesu je saradnja kako bismo postiglia naš zajednički cilj"
, poručio je Sanino.

(Tanjug)

Pogledajte još