Punije žene trome i lenje, mršave zle i umišljenje

Istraživanje američkog časopisa "Glamour" pokazalo je koliko su okrutni stereotipi o telesnoj težini žena.

Opisi kao što su traljava, spora i smrdljiva samo su deo onoga što važi za deblje žene. Diskriminacija protiv debelih ljudi je činjenica i, nažalost, sve je raširenija. Istraživanje sa Univerziteta "Jejl" pokazuje da je takva diskriminacija porasla za 66 odosto, za samo 10 godina.

Uredništvo "Glamoura" naručilo je anketu u kojoj je učestvovalo više od 1.800 žena od 18 do 40 godina.

Žene koje su učestvovale u ispitivanju ocenjivale su karakter žena koje su tek upoznale i o kojima su znale samo da su debele ili mršave. Utvrđeno je da je predrasuda na osnovi telesne težine u društvu opšte prihvaćena, ali novo istraživanje pokazuje i da je izmakla kontroli.

Anketa je pokazala da se epitet "lenja" 11 puta češće pripisuje debelim ženama, traljava devet puta češće, nedisciplinovana sedam puta, a spora šest puta češće.

Mršave žene drugi doživljavaju kao umišljene i površne oko osam puta češće nego deblje žene. Mršave žene se ocenjuju i kao tašte i egocentrične. Mršave žene, takođe važe za "kuje", "zlobne i sklone kontroli drugih".

Debeljuce su, prema rečima ispitanica, pet puta više velikodušne od mršavih, dok su mršavice, naravno, stipse.

Naučnike je posebno iznenadila činjenica da predrasude imaju i žene različite težine. I deblje žene su druge isto punije dame ocenile kao "traljave", dok su mršavice češće smatrale druge mršave žene zlobnima.

Rat koji je medicina objavila prekomernoj težini, još više otežava ove stereotipe, kažu stručnjaci.

Pogledajte još