Zlatku Lagumdžiji pozlilo u toku programa na FTV

On je od voditeljice zatražio čašu vode, a onda je ustao i napustio studio. Emisija je prekinuta.

Lagumdžiju je vozilo Hitne pomoći prebacilpo u Klinički centar univerziteta u Sarajevu gde mu je ukazana medicinska pomoć.

Lagumdžija je tokom TV emisije odgovarao na pitanja o sporazumu kojeg je prije dva dana postigao sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, koji se tiče saradnje dvije stranke u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti BiH od 2012. -2014. godine, a kojim se definiše niz pitanja od privrede, pravosuđa, javne uprave, carinjenja robe, bankarstva, načinu izbora biračkih tijela.

"Zaprepašten sam jer čitav dan slušam vrlo ozbiljne ljude i institucije koji su rezolutno protiv potpisanog sporazuma između SDP-a i SNSD-a, a da ga nisu ni pročitali", rekao je Lagumdžija tokom emisije.

On je dodao da su napadi zasnovani na nečemu što "uopšte nije rečeno, nije potpisano i što se uopšte ne nalazi u sporazumu".

"Sporazum predviđa realizaciju Mape puta iz Brisela, kreiranje atmosfere dogovaranja i dijaloga putem kojih ćemo doći do rješenja iz kojih svi dobijamo više. Kompletno drugo poglavlje ovog Sporazuma posvećeno je isključivo ekonomiji pokretanju ekonomije, reindustrijalizacije zemlje, zaštiti proizvodnje... U Sporazumu je i poglavlje koje se odnosi na efikasnost institucija i jačanje uloge
države"
, pojasnio je Lagumdžija.

On je u potpunosti odbio špekulacije prema kojima će tužioci, prema novom sporazumu dvije stranke, dalje raditi pod političkim uticajem.

Organizacije civilnog društva u BiH najoštrije su osudile potpisani sporazum u Sarajevu između Dodika i smatrajući da on "udaljava BiH od ispunjavanja uslova neophodnih za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU".

Osamnaest udruženja iz BiH, među kojima Transparensi internešnal, Centri civilnih inicijativa, Evropski istraživački centar i drugi, smatraju sporazum štetnim "jer će rezultate znatnog broja reformi u BiH relativizovati ili čak poništiti".

Nevladin sektor je ovaj sporazum nazvao dokumentom "čija realizacija može dovesti do nesagledivih i nepovratnih štetnih posljedica".

I opozicione partije u BiH su uglavnom osudile sporazum između vladajućih partija SNSD-a i SDP-a, navodeći da " Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija nemaju pravo da odlučuju u ime naroda o najvažnijim pitanjima", te da je riječ o "kalkulacijama za ostanak u vlasti".

Sarajevski mediji navode da je "ucijenjeni Lagumdžija pristao je na sve zahtjeve Milorada Dodika", te da je potpisanim sporazuom "Lagumdžiji osiguran ostanak u ministarskoj fotelji, a Dodiku dalja mogućnost decentralizacije državnih institucija BiH".

SARAJEVO, 2. novembra 2012.
Merima Spahić,dopisnica agencije Beta

Pogledajte još