Turska traži natrag otomansku keramiku iz Luvra

PARIZ, 2. novembra 2012. (Beta-AFP) - Turske vlasti traže povraćaj predmeta izloženih na velikom zidu otomanske keramike u odeljenju Islamske umetnosti u Luvru, ali zvaničnici muzeja navode da su ti komadi ušli u muzej legalno, kupovinom krajem 19. veka.

Turski dnevnik Radikal napisao je 27. oktobra da "Luvr izlaže ukradenu keramiku u svom novom odelenju Islamske umetnosti", otvorenom krajem septembra.

Predstavnici turskog ministarstva kulture išli su tajno da slikaju zid otomanske keramike u pariskom muzeju. Posle analize tih slika ministarstvo je utvrdilo da je deo tih ploča "ukradeno" iz džamije u Istanbulu Pijal Paša krajem devetnaestog veka, piše list.

Turski ministar kulture i turizma Ertugrul Gunaj pokrenuo je proceduru za vraćanje ovih komada, navodi ovaj dnevnik.

Na pitanje Frans presa zvaničnici Luvra su u petak odgovorili da nisu dobili nikakav zvaničan zahtev od turskih vlasti u vezi sa tom keramikom.

Muzej podseća na stav francuskih vlasti u sličnom slučaju. Pre nekoliko godina turska ambasada je uputila zahtev Francuskoj za vraćanje slične keramike iz mauzoleja Selima Drugog.

"Francuske vlasti su već odgovorile da prema medjunarodnom pravu (Konvencija Uneskoa od 14. novembra 1970) kao i prema francuskom pravu ti predmeti ne mogu ni u kom slučaju da budu predmet vraćanja", navodi muzej.

Pogledajte još