Odustajanje Gasproma loša vest za Hrvatsku

ZAGREB, 3. novembra 2012. (Beta) - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je u subotu da je loša vest to što je ruska kompanija Gasprom odustala od toga da trasa gasovoda "Južni tok" ide kroz Hrvatsku.

"To je loša vest. Ona je je rezultat činjenice da godinama nemamo sistemsku politiku, da ne planiramo i ne predvidjamo budućnost, kao i toga što smo u odnosu na neke ruske investitore povukli nekorektne poteze koji do danas nisu ispravljeni", rekao je Josipović za Hrvatsku radioteleviziju.

On je izrazio nadu da će ta odluka biti povod da Hrvatska počne "stateški da razmišlja".

Ruska firma Gasprom potpisala je s Madjarskom ugovor o izgradnji zajedničkog projekta gasovoda "Južni tok" kroz tu zemlju čime je potvrdjeno da glavna ruta neće proći kroz Hrvatsku.

Prošle sedmice takav ugovor potpisala je i Srbija, te je jasno da će trasa gasovoda iz Srbije, kod Subotice, preći u Madjarsku, pišu hrvatski mediji.

Izgradnja gasovoda bi trebalo da počne decembra ove godine trasom Rusija (Crno more) - Bugarska - Srbija - Madjarska, odakle bi jedan krak išao prema Austriji, a drugi prema severnoj Italiji.

Pogledajte još