Tradicionalno-moderno

Ovde je pogrešno i neprirodno pitanje: tradicionalno ili moderno, dobilo jednostavan odgovor i verovatno jedini moguć: Tradicionalno-moderno!!!

Izložba članova Slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a "Tradicionalno-moderno 2009", otvorena je u Velikoj galeriji (izložbeni salon) CD vojske Srbije u Beogradu u četvrtak, 2. aprila, i možete je pogledati do 21. aprila 2009. godine.

Ovo je druga po redu izložba sa idejom da se prave vrednosti umetnika okupljenih oko ULUPUDS-a kao udruženja sa bogatom istorijom i tradicijom uklope u savremene, aktuelneo-moderne tokove.

Pokretač projekta je Rade Marković, slikar i ilustrator, uz kompetentan žiri, i izabranih 45 autora predstavljenih sa stotinak radova ova, druga po redu, a nadamo se  u budućnosti tradicionalna, izložba u samom svom začetku i naslovu nosi želju, potrebu pa i imperativ da umetnoost mora uvek biti moderna, ali i ukorenjena u tradiciju.

Imali smo čast i zadovoljstvo da u uvodnom umetničkom delu programa čujemo gitaristu Nemanju Spasića. Mladi talentovani muzičar nam je odsvirao dve pesme na ovom takođe uvek savremenom-tradicionalnom instrumentu, i dobio je veliki aplauz.

Izložbu su otvorili profesor Radmilo Petrović, koji se istinski potrudio da ukratko opiše svako delo ili umetnika ponaosob u kontekstu ideje projekta, da bi nas uveo u razmišljanje o poetikama različitih sličnomišljenika.

A zatim je reč, ali bez mikrofona, preuzeo (iliti teatralno rečeno - odbivši da preuzme mikrofon), i zamolio prisutne za malo poštovanja, (a ako im se toliko priča mogu negde da odu na kaficu, a ja mislim da ni uz kaficu u kafani ne bi bili toliko glasni) Dušan Milovanović, muzejski savetnik MPU i predsednik žirija.

Pohvalivši i dobru volju i energiju, ali i dobre rezultate umetnika ostvarenih na izloženim delima, mladog gitaristu, ali ne i publiku koja se u većem delu krajnje neprikladno ponašala. Tako da je u vazduhu vladala napetost u sukobu potrebe da se štošta dobro kaže o umetnosti, i čudnog truda da se brblja, u drugom planu. ( U smislu, ej nismo se videli odavno, kako žena , kako deca, je l` živa ona baba što je umrla prošle godine, ej ti tamo smanji taj razglas ništa ne čujem šta mi komšinica priča, ma je li moguće da ti se zimnica još održala, šta stavljaš itd, itd, do besvesti, to jest dok se govori nisu završili, a onda su malo smanjili doživljaj i krenuli ka mezetluku i piću). Ipak, Dušan je Pobedio i mi vam preporučujemo njegov tekst u katalogu naslovljen „Ogledanje u zdencu predaka“.

Odlična izložba, čestitke organizatorima umetnicima i žiriju, a publici još jedan minus - ovog puta zaista veliki, a znaju i zašto. Sva sreća da kad odete na izložbu teško da će biti ikoga od te takve publike u galeriji.

Zaista iskreno želimo izložbi da postane tradicionalna i ostane moderna. 

Tekst: Dragan Kljajić, tradicionalista
Foto: Marko Risović, modernista

Pogledajte još