Opozicija protiv himne u Skupštini Crne Gore

PODGORICA, 4. novembra 2012. (Beta) - Crnogorska opozicija najavila je da neće pristati da konstitutivna sednica Skupštine Crne Gore zakazana za 6. novembar, počne intoniranjem državne himne, piše u nedelju podgorički Dan.

List prenosi tvrdnje iz Demokratskog fronta (DF), u kome su Nova srpska demokratija i Pokret za promene, da himna neće biti svirana, "jer to neće dozvoliti" predsedavajuća sednice, najstariji poslanik Jelisava Kalezić iz novoformirane stranke Pozitivna Crna Gora.

Prema interprtetaciji koju list prenosi, skupštinski poslovnik ne predvidja sviranje državne himne u ovakvim prilikama, pa to Kalezićeva neće ni dopustiti.

Zasad je jedino sigurno da će na sviranje državne himne u parlamentu ustati poslanici koalicije Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije i Liberalne partije, kao i njihovih partnera iz stranaka manjinskih naroda.

Pozitivna Crna Gora je tokom predizborne kampanje vise puta istakla neophodnost poštovanja državnih simbola, a jedan od uslova da zajedno sa DF-om i Socijalističkom narodnom partijom formira zajedničku lokalnu vlast u Nikšiću jeste da se poštuju grb, državna zastava i himna.

Deo opozicije u Crnoj Gori ne prihvata himnu "Oj, svijetla majska zoro", zbog toga što je, navodno, autor teksta njene dve poslednje strofe Sekula Drljević, crnogorski separatista i saradnik okupatora u Drugom svetskom ratu.

Pogledajte još