Tavadros II novi patrijarh Koptske crkve u Egiptu

KAIRO, 4. novembra 2012. (Beta-AP) - Episkop Tavadros postao je u nedelju novi patrijarh Koptske crkve, pošto je dečak s povezom preko očiju na verskoj ceremoniji u Kairu izvadio iz kristalnog pehara Tavadrosovo ime, čime je, prema verovanju Kopta, pokazao kakva je volja Božija.

Novi patrijarh ima 59 godina i zvaće se Tavadros Drugi. Na tom mestu će naslediti Šenudu Trećeg, koji je preminuo ove godine posle tačno četiri decenije na mestu prvog čoveka Koptske crkve u Egiptu.

Tavadros je bio pomoćnik Pahomeja, vršioca dužnosti patrijarha, i bio je jedan od trojice crkvenih velikodostojnika čija su se imena našla u peharu, pošto su izabrana prošle nedelje.

Egipatski hrišćani Kopti, čine oko 10 odsto stanovništva Egipta, kojim dominiraju muslimani. U toj arapskoj državi živi 83 miliona ljudi. Kopti se danas plaše za svoju budućnost, jer su posle pada predsednika Hosnija Mubaraka 2011. godine na vlast došli islamisti.

Smrt harizmatičnog Šenude Trećeg (88), koji je za mnoge čitav život bio patrijarh, unela je dodatnu nesigurnost medju Kopte.

Hrišćani, zajedno s liberalnim muslimanima i laicima, opiru se nastojanjima islamista da se u Egiptu ojača uloga šerijatskog zakona.

Kopti se dugo žale da ih diskriminišu i država i muslimanska većina. Izmedju njih i muslimana sporadično izbijaju sukobi, uglavnom zbog izgradnje crkava, pretenzija na zemljište i ljubavnih veza izmedju hrišćana i muslimana.

Pogledajte još