Novi Sad: Za budžet 5,8 milijardi

U budžet Vojvodine je na ime prihoda od privatizacije preduzeća sa teritorije pokrajine, do sada uplaćeno oko 5,8 milijardi dinara. Najviše sredstava u pokrajinski budžet uplaćeno je prošle godine − 2,3 milijarde dinara, dok je za prvih šest meseci ove godine od privatizacionih prihoda uplaćeno oko 1,2 milijarda dinara.

Od 10. aprila, kada je objavljen poslednji izveštaj, do 23. juna, u proces privatizacije ušlo je pet preduzeća s teritorije Vojvodine − Novosadski sajam, „Tehnika“ iz Subotice, Radio Sombor, Novinsko-izdavačko preduzeće "Kikinda" i trgovinsko preduzeće „Budućnost“ iz Kovačice. 

Metodom javnog tendera, u tom periodu, privatizovana je Pekarska industrija Pančevo čiji je novi vlasnik, sa 70 odsto kapitala, AD „Rubin“ iz Kruševca. U istom periodu aukcijskom privatizacijom prodato je 25 preduzeća s teritorije Vojvodine i ukupno je ostvaren prihod od 1,2 milijarde dinara, dok su iz portfelja akcijskog fonda prodate akcije deset preduzeća i ostvaren prihod od oko 113.000 dinara. Trenutno se u postupku restrukturiranja nalazi šest preduzeća iz Vojvodine -  „Azotara“ Pančevo, „29. novembar“ Subotica, Industrija stakla Pančevo, „Matroz“ Sremska Mitrovica, „Novkabel“ Novi Sad i „Hipol“ Odžaci. (“Pregled”)

Pogledajte još