Jelašić: Nema para od lepih mera

BEOGRAD, 03. april 2009. (FoNet) - Sve oči uprte su sada u nas, građani Srbije, svetska javnost, svi strani investitori, čekaju da vide koje će to konkretne mere srpska vlada da donese, rekao je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić i dodao da je iduća nedelja krajnji rok da Srbija dostavi svoj novi predlog mera za savladavanje krize.

Sa MMF smo se usaglasili, kolika je dubina naše "budžetske rupe", a na nama je da odlučimo kako ćemo je popuniti, ukazao je Jelašić u razgovoru za Novosti.

Na pitanje zašto se odustalo od "solidarnog poreza", Jelašić odgovara da je Vlada ta koja vrši procenu, koja treba da zna da li će određena mera "proći" u Nemanjinoj, a zatim i u Skupštini.

Da je MMF insistirao na "solidarnom porezu", a mi odustali, sada bi poruka iz Vašingtona bila: Programa nema!

"Jedna stvar je šta je najbolje za Srbiju, a sasvim druga šta će u određenoj političkoj konstelaciji biti odobreno u Skupštini. I dalje imam osećaj da političari skoro isključivo pričaju o merama koje dobro zvuče. Jedini je problem što od tih i takvih mera nema mnogo para", ocenio je Jelašić

On je precizirao da je, na primer, smanjenje broja zaposlenih u administraciji proces čije efekte treba da čekamo bar pola godine, a koji već danas košta zbog plaćanja otpremnina.

Jelašić smatra da je najrealnije da se dodatno smanje izdaci iz budžeta, pre svega diskrecioni rashodi (tu ima i investicija, reprezentacije, struje, vode, telefona) kao i rashodi za plate u državnoj administraciji.

Povećanje PDV će biti samo krajnja mera, u slučaju da sve druge ne donesu željeni efekat, rekao je guverner NBS.

"Najlošije bi bilo da ponovo štedimo na kapitalnim izdacima, što mi tradicionalno radimo. Da budem iskren, sa stanovišta Vlade, bilo bi najlakše reći - povećajmo PDV za dva odsto i rešen problem. Ali to bi izazvalo inflaciju.
Samo jedna stvar Srbiju može tokom ove i iduće godine da
spase: da konačno povučemo milijardu evra koja nas čeka u inostranstvu za Gazelu, Koridor 10..."

Do kraja godine očekujemo inflaciju od osam odsto, plus-minus dva odsto, rekao je Jelašić, navodeći da je to moguće pošto će biti zamrzavanja plata i penzija, a i država će manje trošiti, doći će do smanjenja domaće tražnje za blizu 20 odsto, a to ujedno znači da inflacije ne može biti.

"Priče da će pad dinara za 25 odsto izazvati inflaciju od 50 odsto ne stoje. Martovski podaci pokazuju da je inflacija 0,5 odsto. Trgovci ne dižu cene jer je smanjena tražnja."

Sledećih nekoliko meseci najteže tek dolazi, poručio je Jelašič i ocenio da su građani toga svesni, mnogo svesniji nego političari, koji i dalje poručuju da će sve biti pod kontrolom, da ćemo sve da rešimo.

Pogledajte još