Građani SAD u utorak biraju predsednika

U žiži predizbornih kampanja Obame i Romnija su bila pitanja kako ponovo pokrenuti privredu SAD, smanjiti nezaposlenost na manje od za Amerikance neprihvatljivih osam odsto i smanjiti budžetski deficiti koji je iznad hiljadu milijardi dolara.

Obamina osnovna poruka je da je od prethodnika Džordža Buša 2009. nasledio zemlju u jeku finansijske krize, ali da se od tada SAD polako oporavljaju zahvaljujući njegovim merama podsticanja privrede i pomoći autoindustriji.

Za sledeći mandat kao meru za smanjenje deficita najavljuje povećanje poreza za porodice koje zaradjuju više od 250.000 dolara godišnje, ulaganje u čistu energiju, obrazovanje, infrastrukturu i podršku proizvodnji.

Romni, s druge strane, navodi da je oporavak isuviše spor i praktično u zastoju, a sebe preporučuje kao šefa investicione kompanije i uspešnog biznismena koji nikada nije bio u minusu. Protivi se povećanju poreza, a kao metod za smanjenje budžetskog deficita navodi ukidanje poreskih olakšica za najbogatije.

Pored ekonomije druga bitna tema predizbornih rasprava je bila Obamina reforma zdravstvene zaštite kojom desetine miliona neosiguranih Amerikanaca dobijaju zdravstvenu zaštitu.

Romni, koji je kao guverner Masačušetsa od 2004. do 2007. sproveo praktično istu reformu u toj državi, najavljuje da će mu među najvišim prioritetima biti ukidanje te reforme, takozvanog "Obamakera", jer, prema njemu, povećava deficit i utiče nepovoljno na stvaranje novih radnih mesta.

Među drugim pitanjima oko kojih se spore predsednički kandidati su i pravo na abortus i pitanje istopolnih brakova. Obama podržava pravo na abortus, a otvoreno je podržao istopolne brakove uz primedbu da to pitanje ne treba regulisati na federalnom nivou.

VAŠINGTON/BEOGRAD, 5. novembra 2012. (Beta)

Pogledajte još