Panda iz Beča putuje u Kinu

BEČ, 5. novembra 2012. (Beta-AFP) - Stavljen u veliku kutiju, potom prodrman, maskota bečkog zoološkog vrta, panda Fu Hu, ostao je miran i jeo je bambus, čime je prošao test za putovanje u Kinu koje ga čeka u utorak.

Fu Hu, što znači "srećni tigar", zvezda je bečkog Zoo vrta od rodjenja pre dve godine, 2010, i sada je, kako predvidja ugovor s kineskim vlastima, dovoljno star da se vrati u prirodu.

Predstavnica Zoo vrta Renate Hajder rekla je da će Fu Hu sada moći da uči od svojih vršnjaka u divljini.

Bečki zoološki vrt je 2007. godine postao prvi vrt u Evropi u kojem je rodjena panda prirodnim putem. Drugi Zoo vrtovi su pribegavali veštačkoj oplodnji.

Mali Fu Long 2007. godine je odmah postao miljenik posetilaca, ali je posle dve godine napustio vrt i vratio se u divljinu.

"Panda je simbol očuvanja faune. To je veoma ohrabrujuće za druge ugrožene životinjske vrste u svetu", rekla je direktorka zoološkog vrta Dagmar Šrater.

Održavanje pande nije lak posao. Za dva odrasle pande i jednog mladunca, bečki Zoo vrt mora da za svakog izdvoji izmedju 20 i 30 kilograma bambusa, što znači isporuku od skoro jedne tone bambusa svake druge nedelje. Bambus se uvozi iz Francuske.

Pogledajte još