Marina Abramović kandidat, a ne dobitnica

NOVI SAD, 5. novembra 2012. (Beta) - Direktorka Galerije Bel art iz Novog Sada Vesna Latinović izjavila je u ponedeljak da umetnica Marina Abramović nije dobitnica nagrade "Sava Šumanović", već jedan od kandidata za to priznanje.

Latinović je agenciji Beta kazala da je žiri za dodelu priznanja Marinu Abramović obavestio da želi da je predloži za kandidatkinju za nagradu "Sava Šumanović" koja se dodeljuje krajem februara i početkom marta, na Sajmu umetnosti u Novom Sadu.

"Marina Abramović nije dobila nagradu, ona je bila jedan od mogućih kandidata za to priznanje. Trudimo se da u okviru društvenih, političkih i kulturoloških okolnosti sačuvamo dignitet savremene umetnosti", kazala je Vesna Latinović.

Kako su preneli pojedini mediji, umetnica Marina Abramović u pismu Galeriji Bel art zahvalila je na nagradi za likovnu umetnost za 2012. godinu "Sava Šumanović" i navela da ne može da je prihvati zbog učešća Slavka Timotijevića u žiriju za dodelu priznanja.

Abramović je u pismu koje je preneo portal Seecult.info, rekla da je Timotijeviću pre šest godina pozajmila fotografiju za izložbu, ali da je on do danas nije vratio, a od direktorke galerije zatražila je da ga "zamoli" da vrati taj primerak.

Umetnik Dragoljub Raša Todosijević nedavno je vratio "Politikinu" nagradu za 2009. godinu, takodje zbog učešća Slavka Timotijevića u žiriju za dodelu te nagrade.

Pogledajte još