Crvena zvezda: Sprečiti sudijske malverzacije

UO Crvene zvezde na vanrednoj sednici je odlučio da se javnosti i FSS uputi javno pismo, nakon što je izraženo nezadovoljstvo suđenjem na prvenstvenoj utakmici 11. kola protiv Jagodine u subotu, koju su crveno-beli izgubili na domaćem terenu rezultatom 2:1.

POGLEDAJ VIDEO: Crvena zvezda – Jagodina 1:2

U pismu se postavlja pitanje adekvatne kazne za sudijsku trojku, odgovornost sudijske organizacije, sudijskih malverzacija, i najavljuje moguće povlačenje predstavnika kluba iz FSS.

“Očekujemo da će nadležni organi FSS reagovati veoma brzo i efikasno, jer po našem opštem ubeđenju greške koje su su pravile sudije imale su za posledicu uticaj na krajnji ishod utakmice, a samim tim i teško oštetile naš klub. Ipak, za nas je ključno pitanje da li će se sprovesti istraga i utvrditi da li je i ko iz sudijske organizacije režirao ovu farsu i da li će pojedini ljudi, koji su članovi ove komisije, posle svega lošeg što su učinili godinama unazad srpskom fudbalu i dalje ostati na istim mestima. Odgovori na ova pitanja odrediće budući odnos našeg kluba prema FSS”, stoji, između ostalog, u pismu UO Crvena zvezda.

Navodi se da je Crvena zvezda u proteklom periodu dala “ogroman doprinos smirivanju tenzija u srpskom fudbalu”.

“Pružili smo ruku pomirenja FSS, uključili naše predstavnike u fudbalsku organizaciju i učinili sve da se u javnosti ponovo vrati kult reprezentacije. Prešli smo preko očiglednih nepravdi koje su činjene našem klubu proteklih godina, želeći da svi zajedno razvijamo srpski fudbal. To nije moguće bez Crvene zvezde, koja je najtrofejniji srpski fudbalski klub, sa najvećim brojem navijača, sa najvećim brojem mladih i seniorskih reprezentativaca i sa jednim od najperspektivnijih srpskih trenera”
, ističe se u pismu i dodaje da povod za ovu reakciju nije sportski poraz.

“Pobede i porazi su sastavni deo sporta. Kada smo gubili utakmice u časnoj, fer i sportskoj borbi, kao što je bio slučaj nedavno u Subotici, čestitali smo protivniku i nismo tražili uzroke poraza van svojih redova. Mi reagujemo na sportsku nepravdu. Kazna za sudijsku trojku i otkrivanje onih koji eventualno stoje iza njih prava su prilika da državni organi, odnosno policija i tužilaštvo, počnu borbu protiv neregularnosti u srpskom fudbalu”, naglašava UO crveno-belih i tvrdi da se poslednjih deset godina vodi “velika kampanja protiv Crvene zvezde”.

“Sve uprave koje je imao ovaj klub, od Džajićeve zaključno sa sadašnjom, proglašavane su nesposobnim. Svaka uprava je bila predmet sudijskih krađa i protiv svake je vođena kampanja u medijima, posebno u listovima sumnjivog vlasništva iz inostranstva. Crvena zvezda je jedna od najvažnijih srpskih institucija, tako da napadi na nju imaju svoju pozadinu. Uništiti klub koji je ponos Srbije, o čijem podvigu osvajanja Lige evropskih šampiona sportisti sveta i danas pričaju sa divljenjem, znači uniziti Srbiju”, ističe se u pismu.

“Ove kampanje su posebno intenzivne pred najvažnije utakmice u prvenstvu kao što je derbi. Nadamo se da budućim potezima sadašnje Vlade Republike Srbije takve stvari više neće biti moguće. Kao što verujemo da će biti omogućen razvoj sporta koji je ponos Srbije, kao i da će početi istinska borba protiv neregularnosti u fudbalu. U tome će Vlada Republike Srbije imati bezrezervnu podršku Crvene zvezde”
, poručio je Upravni odbor kluba.

Vanrednoj sednici UO, kojom je predsedavao predsednik kluba Vladan Lukić, prisustvovao i predsednik Sportskog društva Crvena zvezda Petar Škundrić.

(Tanjug)