"Praznik šunke"

Stiže proleće. Uskoro će i Uskršnji praznici. Vreme je da se šunke iznesu. Da se ogledaju, probaju. Na Paliću, kraj Velike terase, 4. i 5. aprila organizuje se prava smotra vojvođanske šunke. 

To će biti pokazivanje, upoređivanje, proba, ocenjivanje i proglašenje „Prve vojvođanske šunke“. A uz to: prodaja šunki celih ili na parče, pa kulena, kobasice, slanine i svega što uz to može da se služi na licu mesta i „za poneti“. Tu će biti i sira (raznog), jaja, (kuvanih, šaranih, svežih), jabuka, rena, slatkiša. I povrh i posle svega – vina i rakije.

Pored paprikaša, slanine, svečarske supe, kulena, kobasice i nasuva, šunka je jedan od najizrazitijih vojvođanskih brendova. Simbol je dobre hrane, ali i stvar prestiža... 

Bogatu paorsku kuću – nekada, pa ni danas, nije moguće zamisliti bez pušnice u kojoj vise šunke. Jede se u svim prilikama: svečanim – kao predjelo na ručkovima, kao sastavni deo ponude na bogatim „švedskim stolovima“, a u običnim, svakodnevnim – jednostavno se seče na dasci, pa dokle se stigne, stavlja se u sendviče, u pasulj se dodaju parčići, ali i džoge da mu pojačaju miris i poboljšaju ukus... 

Paori je jedu uvek, jer stalno visi u špajzu, a najčešće se jede onda – kad ničeg drugog nema u kuhinji, jer je stalno na dohvat ruke.

Fenomen šunke razumemo znatno više od dobrog zalogaja: kod nas je ona simbol, mera, statusna odrednica, zaštitni znak, najvredniji rekvizit našeg gastronomskog bića.

Eto zato šunka zaslužuje da joj posvetimo praznik. Da je slavimo.

Sadržaj manifestacije je zamišljen u 3 sekcije: mangulica i proizvodi od mangulica; mesnate svinje i proizvodi od tih svinja; proizvodi od drugih retkih vrsta (kozji sir, proizvodi od magarećeg i konjskog mesa, proizvodi od bivoljeg mesa i mesa od sivog podolskog govečeta, kuvana, farbana i sveža jaja) sve što uz to ide: ren, senf, crni i beli luk, rotkvice i sl. i sve to “zaliveno vinom, rakijom, pivom i vodom".

Glasovima posetilaca i ocenama stručne komisije doći će se do pobednika u dve kategorije “Prva vojvođanska šunka” od mangulice i od mesnate svinje.

Vreme održavanja je smešteno uoči Uskršnjih praznika, kada svi ti proizvodi dobijaju dodatno – svečano, praznično – značenje, a za mesto održavanja smo odabrali Palić, jer daje dovoljno dobre uslove da ovakva manifestacija ima potreban nivo. Konačno, manifestacija se održava na i oko “Velike terase”.

Smisao manifestacije je u nekoliko projektovanih ciljeva: da bude smotra jednog popularnog, prestižnog vojvođanskog proizvoda, da to bude nova prilika za njihovu afirmaciju i realizaciju (predviđeno je ocenjivanje, takmičenje i prodaja), da naročito promoviše prednosti naših autohtonih životinjskih vrsta i biološke vrednosti proizvoda od njihovog mesa, da bude edukativni događaj za propozicije organske proizvodnje, da postane i turistički vredan događaj, još jedan povod da nas gosti pohode i da nose dobre glasove o vojvođanskom gostoprimstvu. 

Sve to ide na ruku razvoju onih naših ruralnih mesta gde poljoprivredna proizvodnja predstavlja izvor i stil života tamošnjih žitelja.

Pozivi su upućeni svim poznatim proizvođačima naznačenih proizvoda iz Vojvodine i Srbije. Pozvani su i nekoliko proizvođača mangulice iz susedne Mađarske. Naravno da je manifestacija otvorena, te očekujemo posetioce iz cele Srbije i šireg okruženja. 

Program manifestacije

Pogledajte još