Mićunović: Izbegnuto cepanje DS

"Delim to zadovoljstvo jer samo velik i jedinstven DS može da bude značajan politički faktor u ovim vremenima i alternativa konzervativnim, tradicionalističkim i retrogradnim političkim snagama u našoj zemlji", izjavio je Mićunović za "Politiku".

On je rekao da se predsednik DS Boris Tadić nije sa njim konsultovao kada je doneo odluku da se povuče.
"To je njegova samostalna odluka, nije se sa mnom o tome konsultovao. Ali, pošto se već u prethodnom periodu pojavila konfrontacija dve grupacije, postojala je opasnost da nakon izbora nezadovoljni ishodom naprave drugu stranku. I Tadić i (Dragan) Đilas su shatili da bi to bio najgori scenario pa je došlo do dogovora da se sačuva jedinstvo stranke", dodao je Mićunović.

Prema njegovim rečima, vreme će pokazati da li je Đilas pravo rešenje za DS u ovom trenutku.
"Na Đilasu je, ako bude izabran, da to potvrdi, o tome ne možemo unapred suditi", dodao je on.
Prema njegovom mišljenju, sve promene o reformisanju stranke kreću se u pravcu jačeg uticaja kolektivnog odlučivanja i debate u organima stranke.

"Mislim da je preovladala svest kod većine demokrata da se ne može demokratizovati država i društvo dok svoju organizaciju ne učinite primerom demokratskog funkcionisanja. Ako to ne uspemo, onda niko nikoga nije izdao nego svi sami sebe",
napomenuo je Mićunović.

On kaže da zato svako, na bilo kom mestu bio u DS-u, neka se bori za poštovanje demokratskih procedura, "neka ne ćuti nego neka govori, samo sa dobrim demokratima može se stvoriti dobra Demokratska stranka".

Na pitanje da li će ostati na čelu Političkog saveta i da li će se, posle stranačkih izbora "kandidovati" za šefa poslaničke grupe DS-a u Skupštini Srbije, Mićunović kaže da, ako ga budu izabrali, nastavio bi da vodim Politički savet.
"Položaj šefa poslaničkog kluba sam pristao da vršim privremeno. Šefa poslaničkog kluba po statutu biraju poslanici i verujem da će oni umeti da izaberu opšte prihvatljivog kolegu, sa iskustvom u parlamenarnom životu i potrebnim ugledom u skupštini", rekao je on.

(Tanjug)

Pogledajte još