Umro kompozitor Eliot Karter

NJUJORK, 6. novembra 2012. (Beta) - Američki kompozitor klasične muzike Eliot Karter, kome su su ritmična i kompleksna dela donela dve Pulicerove nagrade, umro je u ponedeljak u 104. godini, javile su svetske agencije.

Iako relativno nepoznat široj publici, Karter je uživao veliko poštovanje medju kritičarima i muzičarima. Njujork tajms je 2002. objavio da su njegovi gudački kvarteti medju "najtežom muzikom ikada komponovanom". Uprkos godinama, Karter je ostao aktivan, a nove narudžbine primao je i na proslavi 100. rodjendana u decembru 2008. u Karnegi Holu. Njegova nova kompozicija za kamerni orkestar "Instances" biće premijerno izvedena u februaru 2013.

Karter je dobio prvu Pulicerovu nagradu 1960, za Drugi gudački kvartet, a drugu 1973, za Treći gudački kvartet. Američki kompozitor bio je 1985. jedan od 10 dobitnika prvog Nacionalnog ordena za umetnost, rame uz razme sa Martom Grejam, Ralfom Elisonom i Džordžijom O'Kif. Karter je smatrao da Evropljani bolje razumeju njegovu muziku nego sunarodnici, pošto u Evropi muzika ne predstavlja samo zabavu, već sastavni deo kulture, "nešto što se ljudi trude da razumeju".

Pogledajte još