Napredni klub: Ukiniti AP Vojvodinu

BEOGRAD, 6. novembra 2012. (Beta) - Nestranačka politička organizacija "Napredni klub" predložila je u utorak da Vojvodini bude ukinut status autonomne pokrajine, a da glavni grad Srbije bude Novi Sad.

Model regionalizacije i decentralizacije Srbije "Naprednog kluba" koji je predstavljen na konferenciji za novinare u Medija centru, predvidja da Srbija ima devet upravno-ekonomskih regiona.

Prema tom modelu, sever Srbije bi imao tri regiona: Banat, Bačku i Srem kome je pripojena Mačva, centralna Srbija pet regiona, dok bi Beogradski region bio podeljena na dva: Beograd - istok i Beograd - zapad.

Takodje se predlaže da svaki region ima guverenera koga bi birali gradjani na direktrnim izborima, skupštinu, policiju, ombudsmana i glavnog tužioca.

Regioni bi se finasirali od odredjenog udela u porezu, dok bi Srbija pomogala razvoj regiona preko Fonda za regionalni razvoj.

"Ovaj predlog je radikalan, jer je Srbiji neophodna radikalna regionalizacija i decentralizacija", rekao je predsednik "Naprednog kluba" istoričar Čedomir Antić.

Prema njegovim rečima, dosadašnja rešenja predvidjala su federalizaciju, a ne regionalizaciju, što bi moglo da dovede do raspada Srbije.

Pogledajte još