Inflacija u Srbiji najmanje 13 odsto

0

Inflacija u Srbiji u ovoj godini biće najmanje 13 odsto, procenjeno je u novom broju časopisa Makrokonomske analize i trendovi (MAT), koji izdaje Ekonomski institut.

Na predstavljanju novog broja tog mesečnika, urednik MAT-a Vladimir Vučković je rekao da je 13 odsto donja granica inflacije, ali da statisticke prognoze ukazuju da godisnja inflacija u 2012. može biti i “svih 14 odsto“.

Narodna banka Srbije je za ovu godinu odredila ciljanu inflacija od četiri odsto, sa dozvoljenim odstupanjem od plus minus 1,5 procentnih poena.

Kako se navodi u MAT-u, glavni uzrok inflacije je rast potrošackih cena ubrzan pod dejstvom kombinacije niz faktora – suše, potrošnje iznad realnih mogućnosti, monopolskih i kartelskih struktura.

Dodaje se da treba navesti i odlaganje redovnog povećanja kontrolisanih cena za postizborni period, kao i eksploziju kursa evra, odnosno rasta uvoznih cena koje se prevaljuju na domaće cene, koje ne reaguju na isti način prilikom stabilizacije ili pada kursa.

“Na taj način mesečni porast cena u avgustu je podignut na 1,6 odsto, a u septembru na 2,3 odsto, tako da je medjugodisnja stopa inflacije sa 2,7 odsto, koliko je iznosila u aprilu, podignuta na 10,3 odsto u septembru”, navodi se novom broju MAT-a, mesečnog biltena Ekonomskog instituta u Beogradu.

BEOGRAD, 6. novembra 2012. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.