Priznavanja nema, Tači nek priča šta hoće

"Apsolutno je nemoguće da Srbija prizna ovako proglašenu nezavisnost Kosova", naglasio je premijer Srbije u izjavi novinarima, a na pitanje da prokomentariše izjavu kosovskog premijera Hašima Tačija da će ishod celog procesa biti međusobno priznavanje, odgovorio: "On može da izjavljuje šta god hoce, isto tako kao što bih i ja mogao da izjavljujem šta god hoću, ali ne želim. Nemamo ništa protiv da razgovaramo o totalnoj i potpunoj normalizaciji odnosa, a to podrazumeva dogovor sa Srbijom i kompromis".

Prema njegovim rečima, važno je da EU taj dijalog vodi statusno neutralno i da nema prisiljavanja da Srbija nešto mora da uradi ukoliko želi da dobije datum za početak pregovora sa EU ili članstvo u Uniji.
"Mi imamo inicijativu, predlažemo i želimo da se to pitanje što pre reši, ali da bi se rešilo ti predlozi moraju da poštuju legitimne interese i Srba i Albanaca na Kosovu", istakao je on.

Dačić je objasnio sda sutrašnji sastanak sa visokom predstavnicom EU i kosovskim premijerom, drugi po redu, predstavlja nastavak dogovorenog i naglasio da je Beograd spreman za potpunu normalizaciju odnosa sa Prištinom ali da to podrazumeva dogovor i kompromis sa Srbijom.
"To nije nikakav spektakularni sastanak, to je deo onoga što smo se dogovorili - da nastavimo i da stalno vodimo dijalog, da otvoreno razgovaramo o svim pitanjima", rekao je Dačić.

Dodavši da očekuje razgovor koji će dotaći mnoge teme, Dačić je rekao da je prvi sastanak naišao na dobar ođek u svetu i da je za Srbiju veoma bitno da se taj trend nastavi i dalje. Prema njegovim rečima, važno je i da se to pitanje ne ostavlja nekim budućim generacijama. "Ako ga ne reši ova vlada teško će se bilo koja druga usuditi da ga rešava", rekao je on.

Pogledajte još